fmc altacor 728x90

Σε περίπου 10 μέρες θα γίνουν οι επόμενες πράξεις αγοραπωλησίας μεγάλων ποσοτήτων στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Λακωνίας.

Μέχρι τότε, η αγορά είναι αισιόδοξη για την πορεία των τιμών παραγωγού, που αναμένεται να ξεπεράσουν σε σταθερή βάση τα 3 ευρώ το κιλό για όλες τις ποιότητες εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, τη στιγμή που για την υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές παραγωγού είναι καθηλωμένες γύρω από την περιοχή των 2,70-2,90 ευρώ/κιλό. Μάλιστα, τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία εκτιμάται ότι θα πετύχουν το επόμενο δεκαήμερο τιμές μεταξύ 3,15 και 3,25 ευρώ/κιλό.

Αυτό που διαφοροποιεί το λακωνικό ελαιόλαδο είναι ότι έχει καταφέρει να επικοινωνήσει στους Ιταλούς εμπόρους που αγοράζουν ποσότητες με βυτιοφόρα, ότι μπορεί να τους δώσει προϊόν με μηδενική υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα.

Και αυτό είναι κάτι που είναι διατεθειμένη η ευρωπαϊκή αγορά να πριμοδοτήσει με επιπλέον τιμή. Έτσι, είδαμε τον Φεβρουάριο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας να «πιάνει» τα 3,10 ευρώ/κιλό.

Πάντως, κατά μέσο όρο τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία στη Λακωνία αγοράζουν από τους παραγωγούς σε τιμές κάτω από τα 2,90 ευρώ/κιλό.

Στις 3 Μαρτίου, με τιμή στα 3,05 ευρώ το κιλό έκλεισε συμφωνία έπειτα από διαπραγμάτευση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κροκεών Λακωνίας, για απορρόφηση 28 τόνων (ένα βυτίο) έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας.

Ακόμα δύο βυτία έφυγαν με τιμή 2,95 ευρώ το κιλό στις αρχές Φεβρουαρίου από τον Α.Σ. Κροκεών, η παραγωγή του οποίου για φέτος ανέρχεται σε 500 τόνους.

Με αφορμή το Δελτίο Τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα το Agro24, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Ιωάννη Λάγγη, ο οποίος μας εξήγησε γιατί το εν λόγω δελτίο έχει τιμή μόνο από ένα ιδιωτικό ελαιοτριβείο για όλη τη Λακωνία και αυτή η τιμή είναι χαμηλότερη από τις τιμές που «πιάνουν» τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία.

«Οι τιμές που πετυχαίνουμε είναι διότι διαθέτουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο απαλλαγμένο από υπολλείμματα φυτοφαρμάκων, με πιστοποίηση. Συγκεκριμένα, στην τελευταία μας πράξη, που πουλήσαμε 30 τόνους (σ.σ. ένα βυτίο) στην ΕΛΦΑ ΙΚΕ του Σωτήρη Κούσκουρη, η τιμή ήταν 3,10 ευρώ/κιλό και το προϊόν είχε οξύτητα 0,18. Κάθε αγοραπωλησία μας γίνεται με διαπραγμάτευση, έχουμε σταματήσει τις δημοπρασίες. Θεωρούμε ότι μία λογική τιμή είναι 3,5 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό, για να μπορεί τουλάχιστον να βγάλει κάποια από τα καλλιεργητικά και συλλεκτικά του έξοδα.»

«Φέτος έχουμε παραγωγή 940 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου με κύριο αγοραστή την Ιταλία». Ρωτήσαμε τον κ. Λάγγη για το πώς προβλέπει να κινηθούν το επόμενο διάστημα οι τιμές: «Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να προβλέψει την τιμή του ελαιολάδου. Είναι καθαρά προσφορά και ζήτηση. Και περισσότερο το τι ζητάει η Ιταλία. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το προϊόν μας το μόνο που μας μένει είναι να το στέλνουμε στην Ιταλία, αν και έχουν γίνει εξαίρετες κινήσεις από τους Έλληνες ιδιώτες και συνεταιριστές τα τελευταία χρόνια.»

«Για να μπορέσει να σταθεί το λακωνικό ελαιόλαδο στις αγορές του εξωτερικού με τυποποιημένο προϊόν, χρειάζεται να γίνει μία συνένωση, τουλάχιστον όσον αφορά την εμπορία, για να φτάσουμε τους 5.000-6.000 τόνους. Υπάρχει η ΚΑΣΕΛΛ που έχει κάνει αξιόλογη προσπάθεια, πλην όμως συναντά τον ανταγωνισμό των υπολοίπων μεγάλων εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα.»

Μιλώντας για τον ΣΕΔΗΚ, τονίζει με νόημα: «Καλό θα είναι, αν θέλουν, να έχουν την άποψη και των συνεταιρισμών, όχι μόνο των ιδιωτικών ελαιοτριβείων της Λακωνίας».

Η υπόλοιπη Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά οι τιµές παραγωγού εµφανίζουν µια σταθεροποίηση γύρω από τα 2,70-2,90 ευρώ το κιλό. Στην Κρήτη «κανόνας» τείνει να γίνει η τιμή των 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ στη Μεσσηνία ο «κανόνας» είναι 2,70 ευρώ το κιλό. Υπάρχει, πάντως, το ενδεχομένο να βελτιωθεί το κλίμα στην Κρήτη, καθώς περιμένουμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού διάθεσης 80 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2020 – 2021, οξύτητας 0,24%, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου. Η προθεσμία υποβολής προσφορών έληξε την Πέμπτη 4 Μαρτίου.

Επίσης, ο Α.Σ. Ζάκρου (Λασίθι) συνεχίζοντας την ορθή πρακτική της διάθεσης του ελαιολάδου του με διαγωνισμούς, προχωρεί στη διάθεση 30 περίπου τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, εσοδείας 2020-2021, οξύτητας 0,35%, με δημοπρασία. Η υποβολή προσφορών είναι δυνατή μέχρι την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:30.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανοδικής τάσης που διαμορφώνεται στην αγορά της Κρήτης είναι η περιοχή της Ιεράπετρας. Οι τιμές πώλησης του λαδιού από τον παραγωγό προς τις εμπορικές επιχειρήσεις ακολούθησαν μια πορεία ανοδική. Στο ξεκίνημα οι παραγωγοί πούλησαν 2,40 το κιλό, έπειτα 2,50 μετά 2,60 και τώρα όσοι πωλούν ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 γραμμών παίρνουν 2,70 ευρώ το κιλό. «Η αγορά παρουσιάζει μια στασιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχει πολλά περιθώρια να πάει καλύτερα όταν αρχίσουν να ανοίγουν η εστίαση και τα ξενοδοχεία», δήλωσε ο έμπορος, εξαγωγέας και τυποποιητής ελαιολάδου, Γιώργος Νικολαράκης από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας.

Στα μικρότερα νησιά, οι τιμές είναι ενθαρρυντικές στη Λέσβο (2,80-3,00 ευρώ/κιλό) και στην Κέρκυρα (2,85 ευρώ/κιλό από το μοναδικό ελαιοτριβείο που δημοσιεύει τιμές παραγωγού, του κ. Λούβρου) και αποθαρρυντικές στη Θάσο, όπου σύμφωνα με τον τοπικό Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει στα 2,5 ευρώ/κιλό.

Δείτε περισσότερα στο δελτίο του ΣΕΔΗΚ για την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου

 

Το διεθνές περιβάλλον

Οι τιμές παραγωγού σε Ιταλία και Ισπανία έχουν πάρει ανοδική πορεία εδώ και πολλές εβδομάδες, κάτι που δεν έχει φανεί στην ελληνική αγορά. Ο λόγος είναι ο παγετός που κατέστρεψε πολλά ελαιόδεντρα τον Ιανουάριο στην Ισπανία και το Xylella Fastidiosa που δεν λέει να αφήσει τους ιταλικούς ελαιώνες να συνέλθουν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Στις αρχές του 2021, οι τιµές παραγωγού στην Ισπανία σηµείωσαν αύξηση και διαµορφώθηκαν σε επίπεδα πέριξ των 2,70 µε 2,80 ευρώ το κιλό για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, οπότε και παρέμειναν εκεί, ενώ καταγράφτηκαν και πράξεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ το ψυχολογικό φράγµα των 3 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία οι τιµές παραγωγού προσεγγίζουν τα 5 ευρώ το κιλό, ενώ και η Πορτογαλία κινείται γύρω από τα 3,10 ευρώ το κιλό, γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί ασθµαίνοντας τον ανοδικό κύκλο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ανοδικές οι τιμές του ελαιολάδου στην Λακωνία – Πριμ για μηδέν υπολειμματικότητα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.