1. Αγρότης

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και ακτινιδίων

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, κυρίως λόγω του Πάσχα των καθολικών.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών – Incofruit-Hellas, η πορεία των εξαγωγών για το διάστημα 12 – 18.3.2021 έχει ως εξής:

Η προσφορά αυτή τη στιγμή ανταποκρίθηκε στην ζήτηση.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +2,6% (61.539 τ. έναντι 60.000 τ.).

Επίσης συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 18/3/2021 ανήλθαν σε 17.348 τόνους έναντι 12.732 τ. αντίστοιχα πέρισυ

Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 9.539 τ. έναντι 7.559 τ. πέρυσι.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 147.079 t. έναντι 149.019 τ. αντίστοιχα πέρυσι ,με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός Ε.Ε.-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,52% με 40.478 τ. έναντι 30,0% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 44.718 τ.».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, Γεώργιος Πολυχρονάκης, δήλωσε σχετικά:

«Συμπληρώθηκε την 16/3 ένας χρόνος από το 1ο Lockdown στην Χώρα μας και στις καταναλωτικές αγορές παρά το ότι εφαρμόζονται κύματα ανοίγματος και κλεισίματος τους εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα.

Από στοιχεία δημοσιοποιηθείσης έρευνας προκύπτει ότι η γεύση κατά 45%, η ασφάλεια των τροφίμων κατά 42% και το κόστος με 40% οδηγούν στις αγορές τροφίμων λόγω του covit-19 και οι καταναλωτές γνωρίζουν περισσότερο από ποτέ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό συστατικό υγιεινής διατροφής που πρέπει επίσης να είναι εγγυημένα και είναι νόστιμα.

Ήδη με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου 2021 της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζεται ή αύξηση των εξαγωγών σε νωπά φρούτα και λαχανικά κατά 8,6% σε αξία και κατά 5,3% σε ποσότητα με παράλληλη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 και εκ των εβδομαδιαίων μέχρι σήμερα προσωρινών στοιχείων η πορεία συνεχίζεται με θετικό πρόσημο.

Εξακολουθούν και παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και πορτοκαλιών χωρίς να υποστούν επεξεργασία & τυποποίηση σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», Υποχρέωση των εποπτικών εθνικών υπηρεσιών είναι η διαφύλαξη της φήμης των προϊόντων της Χώρας μας.

Εάν αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού , εφαρμοστούν οι κοινοτικοί κανόνες και επιτηρηθεί σωστά από την ελληνική Πολιτεία η όλη διακίνηση, τότε το 2021 (ως δείχνουν και τα μέχρι σήμερα στοιχεία), θα είναι ακόμη μία χρονιά με προοπτικές, όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να καταγράφουμε ρεκόρ στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών όπως το 2020 σταθεροποιώντας το επιτευχθέν θετικό ισοζύγιο στα αγροτικά μας προϊόντα».

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και ακτινιδίων

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.