Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (01/06) η εκδήλωση με θέμα: «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας.
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης ο οποίος τόνισε στην ομιλία του: «Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας ”ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων». Κλείνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους για το θέμα της ελιάς καλαμών.
Προτείνεται η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί τις δυνατές λύσεις για την ανάδειξη του προϊόντος ως εθνικό, τη θωράκισή του έναντι τρίτων χωρών
- με σεβασμό στα ΠΟΠ και την αξία που προσδίδει στο προϊόν η ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική και την παραδοσιακή τεχνογνωσία και
- με σεβασμό γενικά στο εθνικό μας προϊόν που παράγεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι έτεροι συνδιοργανωτές Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους τόνισαν τη μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος για την εξαγωγή του. Η τοποθέτηση και των τεσσάρων Προέδρων ήταν πως χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων με το εν λόγω προϊόν πλευρών.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η κα. Λίνα Αγγελοπούλου Πληρεξούσια Δικηγόρος ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας στη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση, η οποία έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την απόφαση του ΣτΕ και παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη νομική του διάσταση αποσαφηνίζοντας τις νομικές του λεπτομέρειες.
Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, οι Βουλευτές Λακωνίας και Μεσσηνίας, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, καθώς και της ΔΟΕΠΕΛ και του ΣΥΜΕΠΟΠ και ο Προέδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς.
Μετά το πέρας των τοποθετήσεων υπήρξε διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τη θωράκιση του προϊόντος. Αποφασίστηκε από κοινού η δημιουργία τεχνικής επιτροπής με εκπροσώπους από όλους του εμπλεκόμενους φορείς και από τους τέσσερις νομούς και από Οργανώσεις με άμεση σχέση με το προϊόν, με σκοπό την κατάθεση πρότασης προς το υπουργείο για την διασφάλιση του προϊόντος ως εθνικού και τη θωράκισή του προς τρίτες χώρες.
Κλείνοντας, την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι τα Επιμελητήρια ως εκπρόσωποι του επιχειρείν και υποστηρικτές του αναπτυξιακού μοντέλου που θα έχει ως βάση τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, θα έχουν τον εποπτικό ρόλο για την τήρηση των ανωτέρω.
Πηγή: etheas.gr