“Οι καλλιεργητές μήλων της Ινδίας βιώνουν το κόστος της κλιματικής κρίσης καθώς το χιόνι αποδεκατίζει τις καλλιέργειες.
Οι αγρότες από το Κασμίρ χάνουν τη μισή σοδειά τους λόγω πρώιμων χιονιών για τρίτη χρονιά, με φόβους για το μέλλον των οπωρώνων της περιοχής.
Το εγχώριο μήλο κινδυνεύει να γίνει σπάνιο φαινόμενο στην Ινδία, καθώς οι αγρότες έχασαν έως και τη μισή σοδειά τους φέτος, με τις προβλέψεις ότι οι κύριοι οπωρώνες της χώρας θα μπορούσαν σύντομα να εξαφανιστούν.
Οι πρόωρες χιονοπτώσεις στο Κασμίρ, όπου καλλιεργείται σχεδόν το 80% των μήλων της Ινδίας, οδήγησαν τους αγρότες της περιοχής να χάσουν τις μισές σοδειές τους τον τρίτο χρόνο καταστροφικών συγκομιδών.
Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να υπολογίσουν την απώλεια για τη βιομηχανία μήλων, η οποία συνεισφέρει σχεδόν το ένα τρίτο – 50 δισεκατομμύρια ρουπίες (500 εκατομμύρια λίρες) – στην τοπική οικονομία ετησίως. Τα μήλα πωλούνται σε αγορές φρούτων σε όλη την Ινδία και μερικά εξάγονται.
Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι οι οπωρώνες στην κοιλάδα του Κασμίρ, που περικλείεται από τα Μεγάλα Ιμαλάια και τα βουνά Pir Panjal, είναι πιθανό να καταστούν μη βιώσιμοι τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική κρίση επηρεάζει την παραγωγή.
Τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρήθηκαν σταδιακές αλλαγές στα καιρικά μοτίβα στην περιοχή, οι οποίες εντάθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που οι συγκομιδές επηρεάζονται από πρώιμες και ισχυρότερες χιονοπτώσεις στην κοιλάδα του Κασμίρ
Σύμφωνα με το τμήμα κηπουρικής του Κασμίρ, 5 δισεκατομμύρια ρουπίες χάθηκαν από τη συγκομιδή το 2018. Αυτό αυξήθηκε σε 22,5 δισεκατομμύρια ρουπίες το 2019, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη χιονόπτωση που έχει βιώσει το Κασμίρ τα τελευταία 60 χρόνια.
«Υπό το πρίσμα του μεταβαλλόμενου κλίματος, η συγκομιδή των μήλων δεν είναι βιώσιμη [εδώ]», δήλωσε ο Δρ Irfan Rashid, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κασμίρ.
“Συνήθως, το Κασμίρ δέχεται χιονοπτώσεις μετά τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, βιώνουμε πρόωρες χιονοπτώσεις. Ο χρόνος συγκομιδής για πολλές ποικιλίες μήλων είναι ο Νοέμβριος. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε τρεις άστατες χιονοπτώσεις και στο μέλλον η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί…”