AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 2c13a2610907b5ac62e6c01fbc7d3b01 2021 11 01T141435Z 91492022 RC2OLQ9C5UXX RTRMADP 5 GERMANY GAS MALLNOW 1 768x480 1 696x435 1

“Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι χώρες της ΕΕ θα προμηθεύονται από κοινού αέριο προκειμένου να διαμορφωθούν στρατηγικά αποθέματα από αυτό, ένα μέτρο που σχεδιάστηκε ως απάντηση στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που διαμοιράστηκε στις χώρες-μέλη ενόψει συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο εν μέσω περιορισμένης προσφοράς και υψηλής ζήτησης από οικονομίες από όλο τον κόσμο που ανέκαμπταν από την πανδημία της COVID-19. Οι τιμές υποχώρησαν από αυτά τα υψηλά επίπεδα αλλά τις τελευταίες εβδομάδες κινούνται και πάλι ανοδικά εν μέσω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και των χαμηλότερων των αναμενόμενων εισαγωγών από τη Ρωσία.

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να πασχίζουν να βρουν επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τους υψηλούς λογαριασμούς, και οδήγησαν σε αιτήματα από ορισμένες χώρες για ένα ευρωπαϊκό σύστημα κοινής προμήθειας αερίου.

Η πρόταση για επικαιροποίηση των κανόνων της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου, που η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη, θα δημιουργεί ένα τέτοιο σύστημα.

«Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν τη θέσπιση ενός πλαισίου για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων αερίου από οντότητες εντός ρυθμιστικού πλαισίου, σε εθελοντική βάση», ανέφερε η Κομισιόν σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις χώρες ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, την οποία είδε το Reuters.

Το σύστημα «θα συνεισφέρει σε μέτρα, συντονισμένα σε επίπεδο ΕΕ, στην περίπτωση πανευρωπαϊκής έκτακτης ανάγκης», ανέφερε.

Στο έγγραφο δεν επιβεβαιώνεται με ποιον τρόπο το σύστημα της κοινής προμήθειας θα λειτουργεί στην πράξη, αλλά αναφέρεται ότι εντάσσεται στις προσπάθειες των Βρυξελλών να ενισχύσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα αποθήκευσης αερίου.

«Τα κράτη-μέλη, μέσω κοινής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν σε αποθέματα σε άλλες χώρες στην περίπτωση ανάγκης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους όγκους από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει κάποιες χώρες της ΕΕ και ορισμένους βουλευτές να ζητήσουν τη διενέργεια έρευνας για το εάν η Gazprom έχει παρακρατήσει ποσότητες για να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές αερίου τους τελευταίους μήνες.

Η εταιρία ανέφερε ότι τήρησε όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τις προμήθειες, ενώ οι μεγάλοι πελάτες της έχουν πει ότι δεν έχουν ζητήσει πρόσθετες ποσότητες.