AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | παραγωγή ελαιολάδου scaled

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | nazar
Πηγή: unsplash

Αρκετές δημοπρασίες για πώληση ελαιολάδου στην Κρήτη πέφτουν στο κενό δίχως να καταλήγουν σε εμπορική συμφωνία

Οι τιμές του ελαιολάδου στην Κρήτη φαίνεται να σταθεροποιούνται περίπου στα πέντε ευρώ, μετά από μία πτώση 32% τον Δεκέμβρη, με σχετικά μέτρια κινητικότητα στα ελαιοτριβεία, ενώ στην Πελοπόννησο οι τιμές πώλησης ξεκινούν από τα 4,20 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretaone.gr τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται ξανά μία προσπάθεια για μείωση στην τιμή του ελαιολάδου, ωστόσο οι παραγωγοι αντιστέκονται, καθώς αρκετές δημοπρασίες για πώληση του «υγρού χρυσού» στο νησί εξαιτίας κυρίως της χαμηλής τιμής προσφοράς πέφτουν στο κενό, δίχως να καταλήγουν σε εμπορική συμφωνία.
Ενδεικτικά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, του Δήμου Βιάννου στο νομό Ηρακλείου, προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025, οξύτητας 0,18. Κατατέθηκε μια προσφορά από ντόπιο έμπορο στην τιμή των 4,71 ευρώ το κιλό, ωστόσο τα μέλη του δεν δέχτηκαν αυτή την τιμή και κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός.
Σύμφωνα με το δημέλαιο δημοπρατήριο οι τιμές στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο της Κρήτης για έξτρα παρθένο κυμαίνονται από 4,7 έως 5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την οξύτητα.

ελαιόλαδο Πηγή: pexels
Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές στην Ελλάδα δηλώνουν προβληματισμένοι, καθως η μεγάλη αυτή πτώση στον παραγωγό δεν ευθυγραμμίζεται με τις τιμές λιανικής πώλησης στα ράφια των καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα η τιμή λιανικής στην Ελλάδα διαμορφώνεται περίπου στα 10-11 ευρώ, όταν ο παραγωγός πουλάει περίπου 4-5 ευρώ. Στον αντίποδα η τιμή του παραγωγού στην Ισπανία ανέρχεται στα 4,5 ευρώ και στο ράφι στα 6,6 ευρώ το λίτρο.
Στην προσπάθειά του να εξηγήσει αυτή τη διαφοροποίηση στις τιμές του ελαιολάδου σε σύγκριση με την Ισπανία, ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής οργάνωσης Ελαιόλαδου, Μανώλης Γιαννούλης, σημείωσε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου στην Ισπανία διαφέρει αρκετά.
Ανατροπές
Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει κάθε φορά το Ινστιτούτο Ελιάς (Fundacion den Olivar), η διαμόρφωση των τιμών είναι συνεχής και εξαρτάται από τις αγοραπωλησίες και τη συχνότητά τους. Στην Ιταλία, η ζήτηση παραμένει χαμηλή, ενώ στην Ισπανία καταγράφεται πλέον σημαντική αύξηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες της ΕΕ έφτασε τους 1.416.171 τόνους στους πρώτους τέσσερις μήνες της περιόδου 2024/2025, καλύπτοντας το 71,18% των προβλεπόμενων ποσοτήτων. Η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται κοντά στους στόχους τους, ενώ η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά, έχοντας παράγει 109.500 τόνους από τους αναμενόμενους 250.000.


Η κατανάλωση ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 1.224.000 τόνους, με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ισπανία (480.000 τόνοι) και την Ιταλία (400.000 τόνοι), ενώ στην Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στους 110.000 τόνους.
Τα αποθέματα ελαιολάδου στην ΕΕ έως τον Σεπτέμβριο του 2025 αναμένεται να ανέλθουν σε 327.806 τόνους, με την Ισπανία να διατηρεί τη μεγαλύτερη ποσότητα (256.000 τόνοι), ενώ η Ελλάδα προβλέπεται να έχει μηδενικά αποθέματα.
Το ελαιόλαδο διαπραγματεύεται ως «έξτρα παρθένο», «παρθένο» και «λαμπάντε» ανάλογα με τον βαθμό οξύτητας. Βεβαίως, πάντα υπάρχει απόκλιση μεταξύ ελληνικών και ισπανικών τιμών ελαιολάδου, αλλά σίγουρα είναι η πιο κοντινή αγορά της Μεσογείου στα ελληνικά δεδομένα, ενώ η τιμή κάθε φορά αναφέρεται στην τιμή παραγωγού, με παράδοση στο τυποποιητήριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Copyright © Cretaone.gr 2025 – Designed & Developed by Lighthouse

source