AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | Παγετός 700x400 1

Όλες οι καλλιέργειες, από τα κηπευτικά και τα οπωροφόρα έως τις εκτατικές καλλιέργειες έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται μέσα σε ένα βέλτιστο εύρος ελαχίστων και μέγιστων θερμοκρασιών.

Κάθε είδος φυτού έχει μια συγκεκριμένη ικανότητα ανοχής του στρες που προκαλείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η οποία ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, τη θρεπτική του κατάσταση, καθώς και τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργείται. Για παράδειγμα στις καλλιέργειες υπό κάλυψη η διαχείριση των ακραίων θερμοκρασιών καθίσταται πολύ πιο εφικτή σε σχέση μια υπαίθρια καλλιέργεια. Ωστόσο, περιπτώσεις ακραίου ψύχους και ξαφνικής πτώσης των θερμοκρασιών μπορεί να αποβούν θανατηφόρες για τα φυτά.

Το κρύο στρες επηρεάζει κυρίως δύο βασικούς παράγοντες. στις κυτταρικές μεμβράνες και στην ενζυματική δραστηριότητα . Πρώτα από όλα, το κρύο κάνει τις κυτταρικές μεμβράνες να χάνουν τη ρευστότητά τους, δηλαδή να γίνονται πιο άκαμπτες. Ως αποτέλεσμα, η διαπερατότητά τους μειώνεται και επηρεάζεται η ροή των διαλυμένων ουσιών και του νερού μέσω αυτών. Ουσιαστικά όταν ένα κύτταρο παγώνει, το νερό μέσα σε αυτό διαστέλλεται καθώς μετατρέπεται σε πάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη της κυτταρικής μεμβράνης και να οδηγήσει το κύτταρο σε θάνατο

Αυτό επηρεάζει άμεσα τη μεταφορά νερού και θρεπτικών συστατικών σε όλο το φυτό. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία επηρεάζει άμεσα τη δραστηριότητα των ενζύμων. Μια πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη δραστηριότητα των ενζύμων και, ως εκ τούτου, πολλές μεταβολικές οδοί που παράγουν ενέργεια διακόπτονται.

Υφίσταται αφυδάτωση των κυττάρων γιατί οι κρύσταλλοι πάγου έξω από το κύτταρο προκαλούν πιο συμπυκνωμένο διάλυμα εξωτερικά από αυτό μέσα στο κύτταρο και γι’ αυτό το νερό πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα από μικρότερη σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, αυτό είναι το δυνητικό ωσμωτικό.

Τα φυτά δεν πεθαίνουν από το ίδιο το κρύο, αλλά από την αφυδάτωση που προκαλείται από αυτό, βασικά λόγω της έλλειψης διαλυμένων ουσιών που συγκρατούν το νερό και του επιτρέπουν να κυκλοφορεί σωστά μέσα από το δέντρο. Εάν σχηματιστεί πάγος, ακόμη και μέσα στο κύτταρο, αυτό θα είναι θανατηφόρο καθώς οι παγοκρύσταλλοι λειτουργούν σαν μαχαίρια, σπάζοντας τις μεμβράνες των οργανιδίων του κυττάρου οδηγώντας έτσι σε κυτταρική νέκρωση .

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται για να μετριάσουν τη ζημιά που προκαλείται από μια κατάσταση ψυχρού στρες, για να αποφευχθεί η απώλεια ρευστότητας των μεμβρανών και να αυξηθεί η αντίσταση του φυτού στο κρύο. Για παράδειγμα, τα κύτταρα αρχίζουν να συνθέτουν αμινοξέα και άλλες συμβατές διαλυμένες ουσίες, και αυτές αρχίζουν να συσσωρεύονται στο κυτταρόπλασμα, δημιουργώντας ένα οσμωτικό αποτέλεσμα. Επίσης προκαλείται η σύνθεση διαφόρων ειδικών πρωτεϊνών με αντιψυκτικές ιδιότητες και η παραγωγή αντιοξειδωτικών .

Εξαιρετικό σκεύασμα για προστασία από αβιοτικό stress αποτελεί το HORTIT.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝA

Το μόρια του προϊόντος διεισδύουν μέσα από την επιφάνεια του φυτού και μετακινούνται γρήγορα σε όλα τα μέρη του φυτού φθάνοντας σε κάθε κύτταρο όπου μπορούν να μείνουν εβδομάδες χωρίς να μεταβολίζονται.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image 3

Όταν εμφανιστεί κατάσταση στρες(πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, αλατότητα,ξηρασία κ.α.) τα μόρια του σκευάσματος ρυθμίζουν την οσμωτική ισορροπία μεταξύ των φυτικών κυττάρων και των ιστών.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image 1

Έτσι μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των καταστάσεων στρες, το προϊόν ενισχύει την καθαρή φωτοσύνθεση, βελτιώνοντας την απόδοση των καλλιεργειών αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων καρπών.

Παρέχει ΟΣΜΩΤΙΚΗ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑ. Οι εφαρμογές μπορεί να αρχίσουν ως προληπτικές πριν να εμφανιστούν οι καταστάσεις στρες και να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου της καλλιέργειας με μεσοδιαστήματα εφαρμογών 12- 15 ημέρες εκτός των περιόδων στρες όπου η εφαρμογή μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.

Επίπλέον μέτρο προστρασία είναι ψεκασμοί με χρήση βιολογικών ή χημικών σκευασμάτων (π.χ. χαλκός) για τον περιορισμό των παγοποιητικών βακτηρίων ή/και ενίσχυση των μηχανισμών ανθεκτικότητας των φυτικών ιστών στις χαμηλές θερμοκρασίες. Εξαιρετικά αποτελέσματα δίνει ο συνδυασμός HORTIT + OCION .