AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | cherries kerasia

Το τρελό ράλι των τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα συνεχίζεται ακάθεκτο με τα φώτα να πέφτουν τώρα στα εποχιακά προϊόντα όπως τα καλοκαιρινά φρούτα και ζαρζαβατικά. Τις τελευταίες ημέρες την παράσταση έχουν κλέψει τα κεράσια τα οποία έκαναν είσοδο σε λαϊκές, super market και μανάβικα με ρεπορτάζ να κάνουν λόγο ακόμα και για πώληση τους στα 18 ευρώ το κιλό.

Τόσο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης όσο και ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΠΛΑ), Δημήτρης Μουλιάτος, σημειώνουν πως οι αναφορές για 18 και 19 ευρώ το κιλό που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Το ρεπορτάζ του Newsbeast δείχνει πως αυτή τη στιγμή στην αγορά «τρέχουν» κεράσια τριών ταχυτήτων: αυτά της λαϊκής, αυτά στα ράφια των super market και αυτά στα μανάβικα.

Έως 12,80 ευρώ το κιλό τα κεράσια στα μανάβικα

Όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Μουλιάτος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην αγορά του Περιστερίου, οι τιμές στα κεράσια αυτή τη στιγμή στις λαϊκές κυμαίνονται από τα 4 ευρώ ως τα 6 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του κερασιού.

Εμείς, σε κεντρικό super market συο Μαρούσι, τα βρήκαμε 7,20 ευρώ το κιλό αλλά τα συγκεκριμένα ήταν μικρά, πρώιμα και όχι τα πιο ποιοτικά/ νόστιμα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά στα μανάβικα, εκεί, στα ποιοτικά, καλά κεράσια ακούσαμε διάφορες τιμές- τα βρήκαμε από 8,80 ευρώ τα φτηνότερα, 10 ευρώ έως και 12,80 το κιλό.

Όπως μας εξηγεί ο κος Λεχουρίτης: «Η διαφορά με πέρυσι είναι η εξής, δεδομένου ότι τα κεράσια έχουν και πολλές διαφορετικές ποιότητες, φέτος το καλό, το νόστιμο κεράσι ξεκινάει στην καλύτερη των περιπτώσεων από τα 6 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 7 ευρώ στις λαϊκές, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κεράσι ξεκινούσε από τα 4,50 ευρώ».

Όσο για τα μεγάλα κενά των τιμών ανάμεσα στην πηγή από όπου προμηθεύεται ο καταναλωτής τα κεράσια, ο κος Λεχουρίτης σημειώνει τα εξής: «Τα μανάβικα ακολουθούν σε λογική τιμολόγησης τα super market, όπου η τιμή διαμορφώνεται από τον μεσάζοντα και φυσικά από τα κόστη που οι ιδιοκτήτες μανάβικων και super market “φορούν» πάνω στα προϊόντα βάση όπως λένε των εξόδων τους. Η τιμή ανεβοκατεβαίνει όμως και με βάση ποια περιοχής βρίσκεται το μανάβικο. Οι διαφορές μπορούν να αποκλίνουν ακόμα και κατά 50% από super market σε super market και από μανάβικο σε μανάβικο. Στις λαϊκές οι τιμές διαφοροποιούνται επίσης από πάγκο σε πάγκο αλλά όχι με τόσο χαοτικά κενά. Σε κάθε περίπτωση, η λαϊκή θέλει και αυτή μια έρευνα, μια περατζάδα από άκρη σε άκρη της σε όλους του πάγκους, για να καταλάβει ο καταναλωτής τι τον συμφέρει να αγοράσει. Πάντως, φέτος το καλοκαίρι ο κόσμος θα αγοράζει τα φρούτα ακόμα και 40% πάνω σε σχέση με πέρυσι».

Όπως προσθέτει και ο κος Μουλιάτος: «Το super market δεν το ενδιαφέρει να είναι ανταγωνιστικό στο κεράσι και στα ζαρζαβατικάκαι στα φρούτα γενικώς. Ο πελάτης που θα τα ψωνίσει στην τιμή που βάζει το super market είναι ο πελάτης που δεν δίνει σημασία στις τιμές αυτών των προϊόντων και τις αντέχει και η τσέπη του. Στις λαϊκές αγορές ότι τιμές των κερασιών θα πέσουν από την επόμενη εβδομάδα και θα εξορθολογιστούν».

Κεράσια

«Θα αποφύγω φέτος όσο μπορώ τα κεράσια» λέει ζαχαροπλάστης στο Newsbeast

Πάντως, ιδιοκτήτης κεντρικού ζαχαροπλαστείου με δύο υποκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, λέει πως φέτος ο ίδιος πολύ δύσκολα βλέπει να χρησιμοποιεί στα εποχιακά, καλοκαιρινά γλυκά που παρασκευάζει, τα κεράσια.

Ο ίδιος μας εξήγησε και το λόγο: «Μπήκα προχθές στη διαδικασία να πάρω μια προσφορά από τον παραγωγό που με προμηθεύει κάθε χρόνο και μου είπε πως θα μου τα δώσει 3,80 ευρώ το κιλό αν αγοράσω όμως τουλάχιστον 10 κιλά και φυσικά στην παραπάνω τιμή θα μπει και ο Φ.Π.Α. Πέρυσι την ίδια εποχή μου τα έδινε 2,48 ευρώ το κιλό. Συν τοις άλλοις ο παραγωγός μου είπε πως τα κεράσια … ‘είναι λίγο χτυπημένα’, άρα είναι και επίφοβα».

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | shutterstock291751421

Δεδομένου και του χρόνου που χρειαζόμαστε για να τους βγάλουμε τα κουκούτσια και μετά να τα βράσουμε, διαδικασία απαραίτητη για να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει στα γλυκά μας, είτε ως επικάλυψη είτε ως γέμιση, απλώς δεν μας συμφέρει, ειδικά με την ανιούσα που έχουν πάρει οι τιμές και σε άλλα απαραίτητα προϊόντα για εμάς όπως η ζάχαρη. Δηλαδή, αν δεν μπορώ να τα πάρω μάξιμουμ 1,50 ευρώ το κιλό, δεν με συμφέρουν. Φέτος το καλοκαίρι θα τα αποφύγω όσο μπορώ τα κεράσια, θα προτιμήσω τις φράουλες».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/