AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | main 0107c cancer olive tree

Συμπτώματα

Η ασθένεια αναγνωρίζεται εύκολα από την εμφάνιση των χαρακτηριστικών μικρών όγκων στα λεπτά ή και στα χονδρά κλαδιά, στους βραχίονες, στον κορμό και στις ρίζες των δένδρων. Οι όγκοι αυτοί είναι αρχικά μικροί, με λεία επιφάνεια και ανοιχτό χρώμα. Σταδιακά μεγαλώνουν, σκληραίνουν και αποκτούν ανώμαλη επιφάνεια (με βαθιές σχισμές) και σκούρο χρώμα. Όταν τα κλαδιά έχουν πολλούς όγκους οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους, γίνονται καχεκτικά και ξηραίνονται. Μικρά δένδρα τα οποία έχουν έντονη προσβολή στον κορμό, στο λαιμό ή στις κεντρικές ρίζες, εξασθενούν σοβαρά και μπορεί να ξεραθούν. Μικροί όγκοι εμφανίζονται σπανιότερα και στο μίσχο ή στα νεύρα των φύλλων.

Παθογόνο αίτιο, Συνθήκες

Η ασθένεια οφείλεται σε μια παθοποικιλία (pv. savastanoi) του βακτηρίου Pseudomonas syringae. Το βακτήριο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε κοιλότητες των όγκων καθώς επίσης και επιφανειακά στα φύλλα και άλλα πράσινα μέρη των δένδρων. Η μετάδοσή του γίνεται σε μικρές αποστάσεις με τη βροχή και τον άνεμο και σε μεγάλες αποστάσεις με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια κ.λπ.). Η μόλυνση των δένδρων γίνεται μόνο από πρόσφατες πληγές και εφόσον επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός. Μόλυνση σε υγρό καιρό μπορεί ακόμα να γίνει και από τις μη επουλωμένες ουλές που αφήνουν τα φύλλα όταν πέφτουν.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | εικόνα 17

Αντιμετώπιση

Επειδή δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Σε ελαιόδενδρα με σοβαρή προσβολή από καρκίνωση (βακτήριο), συνιστάται καθαρισμός των δένδρων από τα προσβεβλημένα τμήματα και αμέσως μετά ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα. Ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται μετά από χαλάζι, παγετό ή κλάδεμα (πληγές εισόδου του βακτηρίου). Επίσης στις ευαίσθητες ποικιλίες θα πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα και η ελαιοσυλλογή με ραβδισμό, ιδιαίτερα όταν επικρατεί βροχερός καιρός.

Οι νέοι παραγωγοί θα πρέπει κατά την εγκατάσταση του νέου ελαιώνα να χρησιμοποιούν υγιή δενδρύλλια από φυτώρια απαλλαγμένα της ασθένειας.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΕΩΠΟΝΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ.

Για μείωση της προσβολής την επόμενη περίοδο, θα πρέπει οι παραγωγοί να προγραμματίσουν επεμβάσεις το καλοκαίρι με ξηρό καιρό. Τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν τα προσβεβλημένα κλαδιά και να καούν. Οι όγκοι που υπάρχουν στον κορμό ή τους βραχίονες να αφαιρούνται με σουγιά και η πληγή να επαλείφεται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Τα εργαλεία θα πρέπει να απολυμαίνονται με εμβάπτιση σε διάλυμα φορμόλης ή σε άλλο απολυμαντικό.