AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ktinotrofoi elladas 696x465 1

Σφοδρά «πυρά» κατά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ εξαπολύει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Τυρνάβου, μέσω ανοιχτής επιστολής, την οποία υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ζήσης ΠαρλίτσηςΑργύρης ΜπαϊραχτάρηςΑντώνης Τσίτσιας και Άρης Γαϊτάνης,  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος, καταλογίζοντας ευθύνες σε κυβέρνηση και ΥΠΑΑΤ, για μια σειρά ζητημάτων, όπως οι κάκιστες πληρωμές, η μη οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, λόγω πανδημίας, το κόστος παραγωγής που αυξήθηκε υπέρμετρα καθώς και το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια, αναφέροντας ότι, τόσο ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, όσο και ο νυν κ. Σπήλιος Λιβανός, είναι συνένοχοι  στον αφανισμό του κτηνοτροφικού τομέα και την εξαθλίωση των κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι στηρίζουν και ότι θα είναι παρόντες (αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες) στα αγροτικά μπλόκα που έχουν προγραμματίσει οι συνάδελφοί τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, για το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με καθημερινές επισκέψεις αντιπροσώπων, διότι, όπως επισημαίνουν, ο αγώνας για την επιβίωση είναι κοινός με τους γεωργούς και πρέπει να δοθεί ενωτικά!

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή, έχει ως εξής:          

“Καταρχάς να ευχηθούμε χρόνια πολλά με υγεία και καλή χρονιά σε όλο τον κτηνοτροφικό κόσμο καθώς και σε όλους τους συνανθρώπους μας και το 2022 να είναι έτος απαλλαγής από την πανδημία.

Δυστυχώς, είναι η πολλοστή φορά, που αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε δημόσια, διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος, αντί να μειώνονται, αυξάνονται διαρκώς και μάλιστα με ραγδαία εξέλιξη, με τη σημερινή κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ να μας έχει φτάσει, όχι στην άκρη του γκρεμού αλλά μας έσπρωξε και βρισκόμαστε ήδη στο κενό.

Θα ξεκινήσουμε με το τεράστιο θέμα των έγκαιρων και ορθών πληρωμών, όπου εδώ και 2,5 χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ σε κάθε πληρωμή, διαπιστώνουμε ότι είναι χειρότερη από την προηγούμενη  αλλά ειδικά η τελευταία πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης, έχει καταγραφεί σε όλο τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, ως η χειρότερη όλων των εποχών, με χιλιάδες δικαιούχους απλήρωτους ακόμη και σήμερα.

Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι, στους οποίους έχουν κατανεμηθεί βοσκότοποι, μέσω τεχνικής λύσης, και αντί να πάρουν τις επιδοτήσεις τους, έμειναν απλήρωτοι και όχι μόνο αυτό, απεναντίας τους επιβλήθηκαν μάλιστα και ποινές για μη επιλέξιμο βοσκότοπο. Ναι, ακριβώς όπως το γράφουμε. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους  χορήγησε βοσκότοπο, με τεχνική λύση, και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους επέβαλε ποινή και μείωση επιδότησης, για τα ίδια ακριβώς  βοσκοτόπια που ο ίδιος τους χορήγησε.

Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος παραλογισμός, τότε τι είναι;

Ας έρθουμε τώρα στο άλλο ακανθώδες θέμα των τιμών που απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι,  ξεκινώντας από τα διάφορα παπαγαλάκια, που αναφέρουν ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να πάρουμε αύξηση στο γάλα,  κοντά στο 20%, λόγω των ελέγχων που κάνει. Αν είναι έτσι λοιπόν, να ευχαριστήσουμε και εμείς το ΥΠΑΑΤ, αφού αυτό είναι υπεύθυνο γι’ αυτή την αύξηση. Επειδή δεν είμαστε αγνώμονες, παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση, και για τις τεράστιες και υπέρογκες αυξήσεις που μας επιβλήθηκαν, κοντά στο 30 με 40% στις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, οι οποίες αυξήσεις ξετίναξαν κυριολεκτικά κάθε προϋπολογισμό των κτηνοτρόφων.

Εδώ και δύο (2) χρόνια, από την εμφάνιση της πανδημίας ζητάμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση αλλά τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και η κυβέρνηση γενικότερα, κωφεύουν, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε να ενισχύονται, με πακτωλό χρημάτων,  διάφοροι μεγαλοσχήμονες και μεγαλοεταιρίες, με τους κτηνοτρόφους να μην αποτελούν προτεραιότητα.

Στο σημείο αυτό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο, το γεγονός, της επιστροφής των περίπου 400 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., λόγω καταλογισμών στην κτηνοτροφία, τα οποία είχαμε ζητήσει, να δοθούν στον αγροτικό κλάδο αλλά δυστυχώς, ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκαν από αυτά σε κανέναν γεωργό ή κτηνοτρόφο.

Τόσο ο προηγούμενος υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, όσο και ο νυν κ. Σπήλιος Λιβανός, μπορεί να θεωρούν το ΥΠΑΑΤ ως σκαλοπάτι για την πολιτική τους άνοδο (για τον κ. Βορίδη απεδείχθη περίτρανα) αλλά να γνωρίζουν ότι και οι δύο είναι συνένοχοι  στον αφανισμό του κτηνοτροφικού τομέα και την εξαθλίωση των κτηνοτρόφων.

Σαν να μην έφτανε όλη αυτή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κτηνοτροφικό τομέα,  ήρθε ως ταφόπλακα και περίφημη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στο ρεύμα, για την οποία η εξαγγελθείσα-από τον πρωθυπουργό- αφαίρεση του 80%, ουσιαστικά είναι +20% αύξηση, όπου αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση 15% που επιβλήθηκε με το καλημέρα το 2019, τότε μιλάμε για αύξηση 35% στο αγροτικό ρεύμα, μέσα σε 2,5, χρόνια.

Επίσης,  δεν μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητο, τον άλλον εμπαιγμό και κοροϊδία, που ακούει στο όνομα «αγροπετρέλαιο», όπου η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποφάσισε να δοθεί επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης μόνο στους αγρότες που είναι ενταγμένοι σε συνεργατικά σχήματα, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοτοκτηνοτρόφων και μάλιστα το σχετικό κονδύλι να είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, πράγμα επιεικώς απαράδεκτο.

Παράλληλα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, το απαράδεκτο γεγονός, ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης, που για τη χώρα μας αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ,  οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ, ενώ-ως φαίνεται- όλα τα δισ, θα τα «ξεκοκαλίσουν» πάλι οι μεγαλοεταιρίες και οι ημέτεροι.

Τέλος, το μέγα σκάνδαλο με το Εθνικό Απόθεμα και τα περιβόητα βοσκοτόπια, όπου και εδώ είδαμε να το καρπώνονται διάφοροι επιτήδειοι, που δεν έχουν καμία σχέση με την κτηνοτροφία και το αγροτικό επάγγελμα, έχει βαλτώσει και η έρευνα δεν προχωρά σε βάθος, διότι ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, βρίσκονται άνθρωποι κοντά στο σύστημα εξουσίας.

Κλείνοντας, να επισημάνουμε, ότι με βάση όλα τα παραπάνω, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε και ότι θα είμαστε παρόντες (αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες) στα αγροτικά μπλόκα που έχουν προγραμματίσει οι συνάδελφοί μας αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, για το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με καθημερινές επισκέψεις αντιπροσώπων μας, διότι ο αγώνας για την επιβίωση είναι κοινός με τους γεωργούς και πρέπει να δοθεί ενωτικά”!

AgroPublic | Banner 700x700 1