Η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογικών λύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ╼ Σε πειραματικό αγρόκτημα στην Αλίαρτο Βοιωτίας μελετάται στην πράξη πώς εφαρμόζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες με ελληνικές καλλιέργειες, με χρήση αισθητήρων εδάφους, drones, έξυπνων μετρητών, ψηφιακών εφαρμογών στο IoT (Ιnternet of Things) και συστημάτων αξιολόγησης βιωσιμότητας.
Στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής στη Θεσσαλία, κι ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μετράνε τις πληγές τους και ανησυχούν αν θα υπάρχει αύριο, ο περίφημος «ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα», ένας από τους βασικούς στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ακούγεται σαν ευσεβής πόθος ή πολυτέλεια. Ομως σύμφωνα με τους ιδρυτές του Κέντρου Iκανοτήτων στην Ευφυή Γεωργία – Smart Agro Hub, της ανώνυμης πολυμετοχικής εταιρείας-τεχνοβλαστού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ψηφιοποίηση και η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογικών λύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα «είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει η γεωργία πιο βιώσιμη», σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων και ραγδαίων μετασχηματισμών εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής.
Το Smart Agro Hub, που ιδρύθηκε το 2021 με αρχική χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, μπαίνει πλέον στην επόμενη φάση του, συνδυάζοντας την επιστημονική τεχνογνωσία με επιχειρηματικές-εμπορικές εφαρμογές. Σε πρώτο στάδιο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε νεοφυείς επιχειρήσεις -start up- και επιχειρηματικές ιδέες στον χώρο της αγροδιατροφής να συμμετάσχουν σε μια «θερμοκοιτίδα»-επιταχυντή καινοτομίας (incubator), με δυνατότητες χρηματοδότησης και εμπορικής εξέλιξης.
Οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα smartagrohub.gr, ενώ θα ακολουθήσει διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την εμπορική βιωσιμότητα κάθε πρότασης. Οσες επιλεγούν θα συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα έξι μηνών, ώς και τον Απρίλιο του 2024, που περιλαμβάνει εκπαίδευση-καθοδήγηση από μέντορες που προέρχονται από την αγορά της αγροδιατροφής και την επιστημονική κοινότητα, διασύνδεση με επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες, επενδυτές και φορείς, καθώς και με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις εντός της «θερμοκοιτίδας».
Παρουσιάζοντας τη νέα πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Smart Agro Hub Θωμάς Μπαρτζάνας, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τα επόμενα βήματα του Κέντρου. Μεταξύ άλλων λειτουργεί πειραματικό αγρόκτημα στην Αλίαρτο Βοιωτίας, όπου μελετάται στην πράξη πώς εφαρμόζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες με ελληνικές καλλιέργειες. Αισθητήρες εδάφους, drones, έξυπνοι μετρητές, ψηφιακές εφαρμογές στο IoT (internet of Things), συστήματα αξιολόγησης βιωσιμότητας, όπως το εργαλείο Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Life Cycle Acessment), είναι διαθέσιμα για χρήση στους ενδιαφερόμενους, καλλιεργητές, ερευνητές, επιχειρήσεις.
«Οι δράσεις που έχουμε υλοποιήσει και θέτουμε σε εμπορική διάθεση δεν είναι απλώς για να βγάλουμε στην αγορά προϊόντα αγροτεχνολογίας. Εχουμε δει τι λείπει για να γίνει πράξη η ψηφιακή γεωργία, όχι σαν κάτι που απλά λαμβάνει επιδοτήσεις, αλλά να γίνει μέρος της καθημερινότητας του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής», είπε ο κ. Μπαρτζάνας. «Με τον γεωργικό πειραματισμό μπορεί να δοκιμαστούν οι τεχνολογίες και να βοηθηθούν να είναι αποτελεσματικές. Κάτι που δεν το κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες που εισάγουν σαν ξένο κοστούμι έτοιμες λύσεις», συμπλήρωσε.
«Οταν ξεκινούσαμε πριν από δέκα χρόνια στον χώρο των start ups, δεν ήταν “σέξι” η γεωργία, πόσο μάλλον η σχέση της γεωργίας με την ψηφιακή τεχνολογία», εξηγούσε στους δημοσιογράφους ο Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ιndustry Disruptors και αντιπρόεδρος του Smart Agro Hub. Σήμερα, ο πληθωρισμός, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι φυσικές καταστροφές και η μείωση της αγροτικής παραγωγής λόγω αντίξοων κλιματικών συνθηκών έχουν βάλει στην ημερήσια ατζέντα όρους όπως «επισιτιστική κρίση» και «διατροφική ανασφάλεια» – που άλλοτε θεωρούνταν θλιβερό προνόμιο του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Πηγή: https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/406000_monodromos-i-eyfyis-kai-psifiaki-georgia