«Μυκο» – «ρίζα» σημαίνει κυριολεκτικά «μύκητας» – «ρίζα» και περιγράφει την αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ του φυτού και των μυκήτων της ρίζας.
Αυτοί οι εξειδικευμένοι μύκητες αποικίζουν τις ρίζες των φυτών και εκτείνονται μακριά μέσα στο έδαφος.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μυκορριζών:
• Ενδότροφες μυκόρριζες, όταν οι υφές του μύκητα εισέρχονται και αναπτύσσονται στο φλοιώδες παρέγχυμα της ρίζας. Είναι ο συνηθέστερος τύπος μυκόρριζας (αποτελεί το 75% των περιπτώσεων).
• Εξώτροφες μυκόρριζες, όταν οι υφές του μύκητα περιβάλλουν τα ριζίδια του φυτού σχηματίζοντας εξωτερικό δίκτυο και εισέρχονται μεταξύ των κυττάρων του φλοιού. Ο τύπος αυτός της μυκόρριζας συναντάται κυρίως σε δασικά δένδρα.
• Ψευδομυκόρριζες είναι τύπος μυκόρριζας που δεν έχει την τυπική εμφάνιση των δύο προηγουμένων. Είναι μύκητες του εδάφους που εισβάλλουν στις ρίζες, και σχηματίζουν σχέσεις συμβιώσεως.
Είναι όντως σημαντικές;
Οι μυκόρριζες αυξάνουν την επιφάνεια των ριζών, έως και 700 φορές, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ικανότητα του φυτού να έχει πρόσβαση σε εδαφικούς πόρους. Αποτελούν μέρος μιας υγιούς ριζόσφαιρας και μπορεί να υπάρχουν αρκετά χιλιόμετρα μυκητιακών υφών σε λιγότερο από ένα δακτύλιο εδάφους.
Οι μυκόρριζες αυξάνουν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών όχι μόνο αυξάνοντας την επιφάνεια απορρόφησης των ριζών, αλλά επίσης απελευθερώνουν ισχυρές οργανικές ενώσεις στο έδαφος που βοηθούν στη διαλυτοποίηση των θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να συλληφθούν, όπως οργανικό άζωτο, φώσφορος, σίδηρος και άλλα «στενά συνδεδεμένα» θρεπτικά συστατικά του εδάφους.
Οι μυκόρριζες σχηματίζουν έναν περίπλοκο δίκτυο υφών που συλλαμβάνει και αφομοιώνει τα θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας το θρεπτικό κεφάλαιο στα εδάφη.Τις χρειαζόμαστε όμως πραγματικά?Η συνεχής καλλιέργεια, η απομάκρυνση του επιφανειακού εδάφους, η διάβρωση, οι καλλιεργητικές φροντίδες, η συμπίεση του εδάφους, η χρήση χημικών ουσιών και η απολύμανση του εδάφους, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν αυτούς τους ωφέλιμους μύκητες του εδάφους.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι μυκορριζικοί πληθυσμοί αργούν να επανακατασκευαστούν με φυσικό τρόπο, επομένως, η επανεισαγωγή μυκορριζών σε περιοχές όπου έχουν χαθεί ή σε τεχνητά μέσα καλλιέργειας, μπορεί να βελτιώσει δραματικά την απόδοση των φυτών, με λιγότερο νερό και λίπασμα και με μειωμένο κόστος.
Πόσα είδη μυκορριζών χρειαζόμαστε στην καλλιέργεια?
Η επιλογή προϊόντων με μεγαλύτερο αριθμό ειδών των τύπων μυκορριζικών μυκήτων που χρειάζεστε (είτε ενδομυκόρριζες, είτε ψευδομυκόρριζες ή και τα δύο), θα προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη στα φυτά σας, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.Η έρευνα έχει δείξει ότι η ποικιλομορφία των μυκορριζών στο ριζικό σύστημα του φυτού είναι σημαντική, καθώς αυτά τα διαφορετικά είδη μυκορριζών παρέχουν διαφορετικά οφέλη στο φυτό, ανάλογα με τις συνθήκες.
Για παράδειγμα, ορισμένα είδη βοηθούν στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, ενώ άλλα είναι πιο ικανά στην διαχείριση του νερού στο έδαφος και άλλα είναι υπεύθυνα για την παρεμπόδιση των τοξινών και των αλάτων από το να φτάσουν στο αγγειακό σύστημα του φυτού.
Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι διαφορετικά είδη μυκορριζών παρέχουν διαφορετικά οφέλη σε κάθε εποχή του χρόνου.Επομένως, σας συνιστούμε να επιλέγετε προϊόντα με τουλάχιστον 4-7 διαφορετικά στελέχη μυκορριζών και ψευδομυκορριζών (ωφέλιμων μικροοργανισμών), προκειμένου να διασφαλίσετε ότι παρέχετε τον ιδανικό συνδυασμό ωφέλιμων μικροοργανισμών εδάφους για την άριστη απόδοση της καλλιέργειας.