Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή (Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος)*
Το φασκόμηλο με τις πολλές ιδιότητές του είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο με διάφορα ονόματα. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στο δάγκωμα από φίδι αλλά και ως γενικό τονωτικό του μυαλού και του σώματος, ενώ οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν ιερό φυτό.
Στο Μεσαίωνα, το χρησιμοποιούσαν κατά της δυσκοιλιότητας, των κρυολογημάτων και του πυρετού. Σήμερα οι ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα του φασκόμηλου χρησιμοποιούνται σε φάρμακα, αρώματα, καρυκεύματα και σε πολλές αρρώστιες.
Χρήσιμα μέρη
Μόνο τα φύλλα και τα λουλούδια χρησιμοποιούμε από το φασκόμηλο. Θα πρέπει να φυλάγεται σε σφραγισμένο δοχείο για να διατηρεί το άρωμα του.
Που το βρίσκουμε;
Το φασκόμηλο υπάρχει άφθονο στις μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία. Για να διατηρεί το άρωμα και το χρώμα του θα πρέπει να το κόψουμε τον Ιούνιο, να το ξεράνουμε σε δροσερό μέρος και να το αποθηκεύσουμε σε βάζω που να κλείνει.