Τα κρεμμύδια καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και διατηρούν υγιή την καρδιά μας
Η ιδιαίτερη γεύση των κρεμμυδιών και οι θεραπευτικές ιστορίες που το συνοδεύουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα κρεμμύδια έχουν αυτές τις θεραπευτικές ιδιότητες που τους αποδίδονται και αν οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις, που υποπτεύονταν ότι έχουν, υπάρχουν και αν ναι, πόσο μπορούν να καταστείλουν τα καρκινικά κύτταρα, να ελέγξουν την χοληστερίνη και να κρατήσουν την καρδιά μας υγιή.
Έτσι διάφορες ομάδες ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τα κρεμμύδια και τις ιδιότητές του.
Η ομάδα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν διάφορες ποικιλίες κρεμμυδιών μετρώντας τις συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και φαινολικών ουσιών, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα εξέτασαν σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων την αντικαρκινική δράση της κάθε ποικιλίας κρεμμυδιών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, έδειξαν ότι τα κρεμμύδια με την πιο καυτερή γεύση και το πιο έντονο άρωμα, όντως έχουν ισχυρότερη αντικαρκινική δράση.
Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
Επίσης παρατηρήθηκε πως τα κρεμμύδια με την πιο καυτερή γεύση συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ
ταυτόχρονα διατηρούν την καλή χοληστερίνη του οργανισμού μας, η οποία προστατεύει την καρδιά μας.
Ο καθηγητής του κινέζικου Πανεπιστημίου στο Χονγκ-Κονγκ, Yu Chen Zhen είναι ο επικεφαλής μιας έρευνας που διεξήχθη για να διαπιστωθεί η αλληλεπίδραση της κατανάλωσης των κόκκινων κρεμμυδιών με τα ανθρώπινα γονίδια και τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της χοληστερίνης μέσα στον οργανισμό.
Έτσι και αλλιώς είναι γνωστά εδώ και αιώνες τα οφέλη που προσφέρουν τα κρεμμύδια στον οργανισμό μας.
Έχουν από πολύ παλιά συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου,
την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων ,
την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και του βήχα.
Οι ερευνητές λοιπόν του κινέζικου πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι
μετά από οκτώ εβδομάδες η κακή χοληστερίνη – η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες γνωστή και ως LDL – των χάμστερ, τα οποία είχαν εκτεθεί σε μια διατροφή υψηλού κινδύνου παίρνοντας όμως παράλληλα κοπανισμένα ή πολτοποιημένα κόκκινα κρεμμύδια είχε μειωθεί κατά 20% ενώ τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες -HDL, παρέμειναν σταθερά.
Ο καθηγητής Yu Chen Zlen λέει:
“Σε αυτή τη μελέτη προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε και να διερευνήσουμε την αλληλεπίδραση των κόκκινων κρεμμυδιών με τις βιολογικές λειτουργίες.
Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων με το να μειώνουν την κακή χοληστερίνη του οργανισμού”
Εν κατακλείδι φίλοι μου, ας μην περιμένουμε πάντα κάποιες έρευνες ή μελέτες για να μας διαφωτίσουν για κάποιες προτάσεις σωστής διατροφής που είναι γνωστές εδώ και πολλά-πολλά χρόνια και μην ξεχνάμε τον Ιπποκράτη:
“Αν οι άνθρωποι ζούσαν σωστά και τρέφονταν σωστά, η ιατρική δεν θα υπήρχε και δεν θα υπήρχε για τον εξής απλό λόγο:δεν θα υπήρχαν αρρώστιες”
read more:https://botanologia.gr/kremmydia-mia-monadiki-kai-polytimi-pigi-fytothreptikon-systatikon/