Μόνον οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί, της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»). Οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Άμφισσα).
Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Kalamata».
GAIOPTIMA
- Ερμηνέια ανάλυσης εδάφους και φύλλων
- Προτάσεις λίπανσης καλλιεργειών
- Προγραμματισμός άρδευσης
- https://gaioptima.com/
Η ομάδα που θα χρειαστείτε για την καλλιέργεια σας!
ΣτΕ: Το σκεπτικό της απόφασης για τις ελιές
Το ΣτΕ (πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου) ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.
Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.