AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | larisa 1

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού προχώρησαν αγρότες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μαζί με εκπροσώπους φορέων στον κόμβο της Νίκαιας.

Οι συγκεντρωμένοι πεζή, ανέβηκαν στην εθνική οδό μετά από διαπραγματεύσεις με τον Θεσσαλάρχη της ΕΛΑΣ, ταξίαρχο κ. Αστέριο Μαντζιώκα.

Ο δρόμος έκλεισε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι και έμεινε κλειστός περίπου μέχρι τις 2.15.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας τόνισε στο larissnet πως «δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της Κυβέρνησης». Παράλληλα, κάλεσε τους αγρότες να ενισχύσουν τόσο το μπλόκο της Νίκαιας όσο και τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Μαρούδας επισήμανε ότι τα αιτήματα άπτονται ευρύ πεδίου της κυβερνητικής πολιτικής και αποφάσεις επ’ αυτού του θέματος θα ληφθούν μετά από συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών».

Εξάλλου, την Κυριακή, στήθηκε μπλόκο στη θέση Χαλίκι της Αιτωλοακαρνανίας όπου η αποφασιστικότητα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, νίκησε την προσπάθεια καταστολής που επιχείρησε να στήσει η Αστυνομία, από νωρίς το πρωί.

Στην Αργολίδα, παραμένει κι ενισχύεται το μπλόκο στον δρόμο των αρχαιοτήτων, στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, μετά την Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ).

Προς περαιτέρω κλιμάκωση οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει περαιτέρω ενδυνάμωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, όχι μόνο στην περιοχή της Λάρισας αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης -Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι- αλλά και στη Θέρμη, άρχισαν να συγκεντρώνονται από την Κυριακή και οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα επιβίωσης που τονίζουν πως αντιμετωπίζουν, εξαιτίας μεταξύ άλλων του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Όπως επεσήμανε σε ΜΜΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, η απόφαση για «κατέβασμα» των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ελήφθη από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης στην Επανομή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί και το συντονιστικό όργανο των αγροτών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες των κινητοποιήσεών τους.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει το 1,5 ευρώ και τις τιμές των λιπασμάτων να έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, ειδικά στην περιοχή μας που καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και δεν έχουμε δέντρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις μας για τις ζημίες πρέπει να είναι ακόμα πιο άμεσες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό τομέα πρόσφατα, δεν μας ικανοποιούν. Διεκδικούμε να αναληφθεί μέριμνα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος και των λιπασμάτων, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος, και να αποζημιωνόμαστε 100%» τόνισε ο κ.Στεφανίδης.

Εξάλλου σήμερα,  7 Φεβρουαρίου:

  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς – Ιθάκης καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στις 12 το μεσημέρι, στην Παλική, στον περιφερειακό δρόμο, στο ύψος του γηπέδου και την Τετάρτη 9 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στη Σάμη στο ύψος του Γυμνασίου της κωμόπολης.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας δίνει αγωνιστικό «ραντεβού», στο ύψος της Μαραθιάς στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου στις 11 π.μ.
  • Η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων Ζακύνθου καλεί σε συγκέντρωση και στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στις 9 το πρωί στη «Λούμπα», σημειώνοντας πως «μόνο στο άκουσμα των μπλόκων που στήθηκαν στη Θεσσαλία την Παρασκευή 4 Φλεβάρη, η κυβέρνηση έβγαλε φιρμάνι με δήθεν μέτρα για τους αγρότες που όμως είναι ψίχουλα μπροστά στη ζημιά που έχουμε».
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» καλεί σε στήσιμο μπλόκου με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ, στις 11 π.μ. με προσυγκέντρωση στον κόμβο του ΓΝ Αιγίου.
  • O Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις 4 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ένωσης Συνεταιρισμών στη Σκάλα για τη δημιουργία μπλόκου.
  • O Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας προχωρά σε μπλόκο στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 11 π.μ..
  • Ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του (αίθουσα συνελεύσεων ΕΑΣ Αμυνταίου), θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση και λήψη αποφάσεων, σχετικά με την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Φωτό : onlarissa.gr