AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | kistos i lavdano ena votano farmako gia ola

Αν δεν έχεις ακούσει ποτέ για τη λαδανιά ή τον κίστο, γνωστό με την επιστημονική του ονομασία και ως Cistus creticus, ήρθε η ώρα να σου συστήσουμε αυτόν τον όμορφο θάμνο που αναπτύσσεται κυρίως στα βραχώδη τοπία της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Το φυτό κατά τους θερινούς μήνες, εκκρίνει μια ρητινώδη ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος, ή λάβδανο.

Κίστος, Cistus creticus ή αλλιώς Αλαδανιά, Κουνούκλα, Λαδανιά, Λάβδανο

Κίστος: Το θαυματουργό κρητικό βότανο και τα οφέλη του στην υγεία

Το στρες, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, συχνά προκαλούν διαφορετικά προβλήματα υγείας. Ευτυχώς, οι ειδικοί εργάζονται σκληρά, για να κάνουν τη ζωή μας πιο άνετη. Ωστόσο, η Μητέρα Φύση, δίνει επίσης πολλά φυτικά φάρμακα, που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε κάποιους από τους στόχους υγείας και ευεξίας. Ένα από αυτά τα ισχυρά φυτά που αξίζει να αναφέρουμε, είναι σίγουρα το βότανο κίστος και το τσάι που φτιάχνουμε από αυτό.

Για αυτόν τον λόγο, ας μάθουμε περισσότερα για αυτό και ας δούμε τα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσής του, στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Τι είναι ο κίστος;

Το τσάι Cistus Incanus είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τσάγια στις περιοχές της Μεσογείου για πολλούς αιώνες. Δύο ιδιότητες που κάνουν αυτό το βότανο τόσο πολύτιμο, είναι το όμορφο και ευχάριστο άρωμά του, καθώς και τα πολυάριθμα ιατρικά οφέλη που παρέχει.

Αυτό που κάνει αυτό το φυτό τόσο δυνατό και ισχυρό είναι το γεγονός ότι μπορεί να αντέξει διαφορετικές δύσκολες συνθήκες και στρεσογόνους παράγοντες. Ακόμη και η έλλειψη νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν εμποδίζουν αυτό το φυτό να επιβιώσει. Ο λόγος, είναι το υψηλό επίπεδο πολυφαινολών που έχουν τα μεσογειακά βότανα, οι οποίες τα προστατεύουν από κάθε είδους στρεσογόνο παράγοντα. Αυτές οι πολυφαινόλες περιέχουν αξιόλογα για την υγεία μας αντιοξειδωτικά.

Ένα από τα πράγματα που δημιουργεί σύγχυση, είναι η διαφορά μεταξύ Cistus Incanus και Cistus Creticus. Συχνά, πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για διαφορετικά φυτά, ενώ στην ουσία είναι το ίδιο. Πιο συγκεκριμένα, το Cistus Incanus είναι το υβρίδιο που παράγεται από το φυτό Cistus Albidus και Cistus Crispus.

Κίστος: Τα οφέλη του για την υγεία

Απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι κίστο, μπορείς να περιμένεις μία σειρά από οφέλη:

Αντιμετωπίζει τη νόσο του Lyme

Ακόμη και στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι γνώριζαν ότι μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο του Lyme με τις ιδιότητες που έχει αυτό το δημοφιλές τσάι. Η ουσία μανοϋλοξείδια σε αυτό το βότανο μπορεί να καταπολεμήσει και να προστατεύσει αποτελεσματικά τον οργανισμό από το βακτήριο Borrelia burgdorferi που προκαλεί τη νόσο του Lyme.

Ο κίστος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Αυτό το μεσογειακό βότανο, έχει διαφορετικές θαυματουργές φαρμακευτικές ιδιότητες, επειδή περιέχει πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Πολλοί επιστήμονες έχουν ερευνήσει αυτό το βότανο και όλες οι μελέτες δείχνουν σημαντικό αντιοξειδωτικό δυναμικό ειδικά με πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπουν ή μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται από την οξείδωση στο σώμα.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτων στον κόσμο. Πολλοί γιατροί, προτείνουν σε άτομα με γενετικό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων να προσπαθούν να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου με φυσικό τρόπο. Ο κίστος έχει δείξει σημαντική επίδραση στην πρόληψη του κινδύνου οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου.

Διαχείριση ιογενών λοιμώξεων

Έχοντας υψηλή αντιϊκή δράση, οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τον κίστο. Οι ιογενείς λοιμώξεις αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται δύσκολα, ακόμα με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, ο κίστος αποτελεί μια φυσική εναλλακτική με ισχυρές αντιικές ιδιότητες. Ένα από τα πράγματα που αξίζει να αναφέρουμε, είναι ότι το βότανο κίστου δεν βλάπτει τα κύτταρα ξενιστές στο σώμα μας, όπως μερικές από τις άλλες φυσικές θεραπείες.

Κίστος για τις αναπνευστικές λοιμώξεις

Ένα ακόμη όφελος που περιλαμβάνει το τσάι κίστου, είναι η θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών. Όταν αντιμετωπίζεις χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού και χρειάζεσαι επιπλέον άμυνα, μπορείς απλώς να πιείς ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι κίστου και να ενισχύσεις τον οργανισμό σου φυσικά. Με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοτάνου, κάθε βακτήριο ή ιός που επιτέθηκε στον οργανισμό σου θα εξαλειφθεί. Επίσης, σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τα ιγμόρεια ή έχεις κάποια αλλεργία, ένα φλιτζάνι από αυτό το τσάι μπορεί να σε βοηθήσει.

Κίστος για την υγεία των δοντιών

Το θαυματουργό αυτό βότανο, κάνει καλό ακόμα και στη στοματική υγιεινή. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιβακτηριδιακή χρήση, επομένως μπορεί να αφαιρέσει το πρόβλημα της οδοντικής πλάκας. Εάν πίνεις τσάι κίστου τακτικά, θα μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης βακτηρίων στο στόμα.

Βελτιώνει την ποιότητα ζωής

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγεία για να απολαύσεις ένα φλιτζάνι κίστο. Παρόλο που αυτό το τσάι είναι τόσο δημοφιλές για λόγους υγείας, μπορείς να το απολαύσεις για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι κίστου, μπορεί να τονώσει την ενέργειά σου.