“Τα μεγέθη του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» προκαλούν δέος.
Η μεγαλύτερη, ως τώρα, μεταβίβαση αγροτικών δανείων σε funds αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2022, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα για χιλιάδες αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο επιθετικές πρακτικές είσπραξης κόκκινων δανείων και θα βρίσκονται συνεχώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάσχεσης ακόμη και αγροτικής γης.
Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, που έχει αναλάβει τη ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων όλων των εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών που κατέρρευσαν στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την πρόσκληση για την υποβολή μη δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά, η οποία συγκρίνεται μόνο -όσον αφορά τα ποσά των δανείων- με τις γιγαντιαίες τιτλοποιήσεις με το σχέδιο «Ηρακλής».
Τα δάνεια του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» προέρχονται από όλες τις υπό εκκαθάριση τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton, Probank, συνεταιριστικές), όμως σε ποσοστό άνω του 50% τα δάνεια αυτά ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας, που οδηγήθηκε σε εκκαθάριση, μετά την απόφαση για την πώληση του «καλού» μέρους του ενεργητικού στην Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του sofokleousin, πρώην στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας αναφέρουν -και παρότι η PQH δεν έχει αναλύσει δημόσια τη σύνθεση του προς εκποίηση χαρτοφυλακίου- τα δάνεια που έχουν μείνει μέχρι σήμερα στην «κακή» Αγροτική και οδηγούνται στην πώληση σε funds συνδέονται κατά μεγάλο ποσοστό με την αγροτική οικονομία της χώρας και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξασφαλίσεις αγροτικής γης. Η πώληση στα funds θα επιβεβαιώσει, τονίζουν οι ίδιοι, τις προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ για τον κίνδυνο να περιέλθουν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια δάνεια που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή της χώρας και τα παραγωγικά ακίνητα των αγροτών.
Άλλωστε, αυτή την πραγματικότητα είχε αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Αγροτικής, Αντώνης Σαμαράς, πριν κάνει στροφή 180 μοιρών και οδηγήσει την τράπεζα στη διάσπαση. Τον Ιούνιο του 2012, ο κ. Σαμαράς υποσχόταν ότι η ΑΤΕ δεν θα έκλεινε, επειδή «για μας είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας που δεν πρέπει να κλείσει. Γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση».
Τα μεγέθη του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» προκαλούν δέος, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς ότι σε μεγάλο ποσοστό αναφέρονται σε αγρότες δανειολήπτες και αγροτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η PQH στην πρόσκληση προς τους επενδυτές, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες με βάση 72.000 δανειακές συμβάσεις. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται στα 13,9 δισ. ευρώ και η λογιστική αξία τους είναι αρκετά χαμηλότερη, στα 5,2 δισ. ευρώ.
Η μεταβίβαση των αγροτικών δανείων σε κάποιο από τα μεγάλα -και άκρως επιθετικά- funds της διεθνούς αγοράς, που αναμένεται ότι θα συνεργασθεί με κάποια από τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης δανείων της χώρας, θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για τους αγρότες δανειολήπτες, που θα περάσουν ξαφνικά, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά, από ένα καθεστώς χαμηλής πίεσης από την PQH σε έναν σφικτό εισπρακτικό κλοιό από τους νέους κατόχους των δανείων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές με γνώση του θέματος, ήδη αρκετοί αγρότες έχουν αντιμετωπίσει επιθετικές εισπρακτικές πρακτικές, μετά την τιτλοποίηση δανείων της «καλής» Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και από την PQH. Όμως, η ένταση και έκταση αυτών των πιέσεων αναμένεται ότι θα ωχριά μπροστά στις γενικευμένες και άκρως επιθετικές πρακτικές που θα ακολουθήσουν τα funds, έχοντας δεσμεύσει τεράστια κεφάλαια για αυτή τη συναλλαγή.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις υποθέσεις. Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρέμβασης του κράτους τόσο προς τον εκκαθαριστή, που διέπεται από συγκεκριμένες αρχές όπως έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και στο τρόπο λειτουργίας και τις απαιτήσεις των funds, πέρα απ’ όσα προβλέπονται ήδη στους νόμους 4354/2015 και 4389/2016 και στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτελεί και τον θεσμικό φορέα που εποπτεύει τη λειτουργία των funds, καθώς αποτελούν ιδιωτικούς οργανισμούς».
Πηγή: sofokleousin