Ζημιές στα εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή ληθαργούν την ψυχρή περίοδο. Αυτό σημαίνει πως αυξάνει η αντοχή τους στον παγετό. Η ανθεκτικότητα στο ψύχος των εσπεριδοειδών είναι περισσότερο συνυφασμένη με την κυτταρική αδράνεια  παρά με τη συγκέντρωση αμύλου ή ζαχάρου στο ξύλο. Το μέτρο της αδράνειας  εξαρτάται από τη μείωση του γλουταθείου. Η έκθεση σε χαμηλές αβλαβείς θερμοκρασίες, η βραχεία ημέρα και η μακριά νύχτα μειώνουν το γλουταθείο στους ιστούς.

Τα δέντρα σε περίοδο αδράνειας και με υγιή φύλλα  σε μερικά εσπεριδοειδή μπορεί να αντέξουν στους  -8ο  και  στους -10ο C και χαμηλότερα. Σε άλλα είδη ακόμα και αν βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια  μπορεί να νεκρωθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Αν για παράδειγμα  πριν την έλευση του παγετού βρίσκονται σε βλάστηση τότε νεκρώνονται και στους 0.5ο C. Βρέθηκε πως οι πράσινοι και ημιώριμοι καρποί  πορτοκαλιάς  και λεμονιάς παγώνουν στους  -2,5 ºC. Οι ώριμοι καρποί και η τρυφερή βλάστηση και οι μεγάλης ηλικίας βλαστοί και οι οφθαλμοί στους -2,8 ºC και  στους-4,5 ºC αντίστοιχα.  Οι συχνότερες ζημιές στα εσπεριδοειδή συμβαίνουν από χειμερινούς.
Η Κιτριά  είναι λιγότερο ανθεκτική στον παγετό. Κι αυτό γιατί με την επέλαση ψυχρού καιρού δεν αναστέλλει γρήγορα τη βλάστηση.

Η Λεμονιά είναι πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά και τον βοτρυόκαρπο. Μία  θερμοκρασία  της τάξης του 1-2ο C πριν την έλευση του παγετού είναι αποτελεσματική για την αύξηση της αντοχής. Θερμοκρασία  στους -5.5 μέχρι -7ο  C προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ξύλο. Εκτός βέβαια και αν τη νύκτα του παγετού προηγηθεί για  2-3 εβδομάδες  θερμοκρασία λίγο πιο πάνω  από το σημείο πήξης.


Η Πομπελμοσία η γνωστή φράπα είναι πιο ευαίσθητη από τη  βοτρυόκαρπο το γνωστό  γκρέιπφρουτ  (Grape fruit)  κι αυτή με τη σειρά της  έχει μικρότερη αντοχή στο ψύχος από τα πορτοκαλλοειδή.  Η τροφοπενία Μαγνησίου μειώνει την αντοχή  του γκρέιπφρουτ στο ψύχος.
Τα Μανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά από τη λεμονιά και πιο ευαίσθητα  από την  πορτοκαλιά.

Τα δέντρα της Πορτοκαλιάς  στους -10 ºC νεκρώνονται  εξολοκλήρου. Αν κατά τον παγετό οι καρποί  της πορτοκαλιάς είναι ώριμοι υφίστανται μικρότερη νέκρωση από παγετό. Μια νύχτα ψυχρότερη μπορεί να προκαλέσει  ζημιά σε όλο τον καρπό. Μετά την έλευση του παγετού και αποπάγωση η σάρκα και ο χυμός  των πορτοκαλιών, όταν είναι ώριμοι, ενδέχεται να έχουν δυσάρεστη οσμή ή οι περισσότεροι των χυμοφόρων ασκών τους  να καταστραφούν και να ξηραθούν.

Αν νεκρωθούν όλοι οι βλαστοί η πορτοκαλιά μπορεί να αναθάλλει, αλλά με βραδύ ρυθμό.  Με τη  σχάση του κορμού κι τις νεκρώσεις  είναι δυνατή η διείσδυση διαφόρων παθογόνων μυκήτων. Καλύτερο είναι να αφήνονται ακλάδευτα  τα δέντρα μέχρι να  εκκινήσουν όλοι οι δυνάμενοι να αναπτυχθούν οφθαλμοί. Τότε πρέπει να αποκοπεί το άχρηστο ξύλο. Αν η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι 10-13οC τα πορτοκαλεόδεντρα μεταπίπτουν στο στάδιο αδράνειας γρηγορότερα  από τα δέντρα του γκρέιπφρουτ. Τα δέντρα  με υποκείμενο την τρίφυλλη πορτοκαλιά είναι πιο ανθεκτικά κατά 1-2 ºC  από εκείνα  με υποκείμενο  τη νεραντζιά.

AgroPublic | 728x90 Katana Admiral Nemathorin Dec21
AgroPublic | 728x90 Katana Admiral Nemathorin Dec21
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Τι ζημιές συμβαίνουν στα εσπεριδοειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA