AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | drone 3x d13bcf09994d95fd9491a9b9036da13a

Τεχνητή νοημοσύνη, apps, θερμικές φωτογραφίες και drones συνθέτουν ένα πρωτοποριακό εργαλείο για αμπελουργούς και οινοποιούς. Μία τεχνολογία αιχμής, ελληνικής κατασκευής, υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση στρες στον αμπελώνα, πριν από κάθε ορατό σύμπτωμα, οπότε και την ελαχιστοποίηση του κόστους αντιμετώπισης.

Πότε δημιουργήθηκε η farmAIr και με ποια αφορμή;

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον Γιώργο Φεύγα και τον Σταμάτη Διαβατίδη. Ωστόσο η ιδέα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας καθώς και πολλές άλλες διεργασίες ξεκινούν πολύ πιο πριν, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ιδρυτών με την αγάπη τους για το καλό κρασί. Έτσι, την άνοιξη του 2020, μετά από μήνες δοκιμών, πολύωρης καθημερινής ενασχόλησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συνιδρυτών, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά.

Με δύο λόγια, η φιλοσοφία της  βασίζεται στην πρόληψη και υλοποιείται μέσα από την  παροχή τεχνολογίας και υπηρεσιών που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους θεραπείας των φυτών. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την έγκαιρη διάγνωση βιοτικού ή αβιοτικού στρες σε ελληνικά αμπέλια, ενώ σύντομα θα επεκταθούμε δυναμικά και στο εξωτερικό. Επιπλέον, σκοπεύουμε να διανθίσουμε την παροχή των υπηρεσιών μας, αλλά παράλληλα να επεκταθούμε και σε άλλες καλλιέργειες.

Από την αρχή της ενασχόλησής μας με τη καινοτόμο αυτή ιδέα συνειδητοποιήσαμε το θετικό συνολικό αντίκτυπο της εφαρμογής της στο γεωργικό κλάδο, προσφέροντας απτές και προσιτές λύσεις στα προβλήματα τον αγροτών και άμεσο αποτέλεσμα στον καλλιεργητή. Άλλωστε, ειδικά για την Ελλάδα, η γεωργία ήταν, είναι και θα είναι κλάδος με ολοένα και περισσότερη σημασία για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Πλοήγηση της πλατφόρμας μέσω κινητούΠώς λειτουργεί η καινοτόμος αγροτεχνολογία της farmAIr για την έγκαιρη ανίχνευση του στρες στα φυτά;

Πριν, και το τονίζουμε, όχι μετά από την έκφραση οποιονδήποτε ορατών συμπτωμάτων, αποκαλύπτουμε το στρες των φυτών χάρη σε ένα συνδυασμό αεροφωτογραφιών, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Η φωτογράφιση των φυτών γίνεται με drones που είναι εξοπλισμένα με θερμική και ψηφιακή κάμερα για τη διάγνωση ολόκληρου του χωραφιού. Μοναδική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη φύλλων στα πρέμνα κατά τη διάρκεια της σάρωσης.

Μετά τις λήψεις, η τεχνολογία μας εντοπίζει το πρόβλημα και ανεβάζει σε συγκεκριμένη πλατφόρμα λεπτομερή φωτογραφική έκθεση με pins-ενδείξεις των πρέμνων που υπόκεινται σε στρες. Παράλληλα, για την ασφαλή διεξαγωγή συμπερασμάτων διατηρείται το ιστορικό όλων των προηγούμενων λήψεων. Ο χρήστης μπορεί να ελέγξει μία προς μία τις φωτογραφίες των προβληματικών πρέμνων με το τηλέφωνό του, με ένα tablet και, βέβαια, μέσα από κάθε υπολογιστή. Η υπηρεσία μας είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, προς το παρόν σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Καλιφόρνια, ενώ συνεχώς προσθέτουμε καινούριες χώρες. Η χρήση της είναι ιδιαίτερα φιλική και απόλυτα συμβατή με όλα τα λειτουργικά συστήματα. 

Ποιες ασθένειες προλαμβάνει η τεχνολογία σας;

Με την τεχνολογία της farmAIr μπορούν να ανιχνευθούν όλοι οι παράγοντες που δύναται να προκαλέσουν στρες στα πρέμνα, είτε βιοτικοί (μύκητες, παθογόνα κ.ά.), είτε αβιοτικοί (υπερβολική ξηρασία, υψηλή αλατότητα κ.ά.). Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε το στρες καθαυτό. Ωστόσο, στα άμεσα μελλοντικά σχέδιά μας περιλαμβάνεται και η ταυτοποίηση της πηγής του στρες.

Ποιο θα λέγατε πως είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεθόδου σας σε σχέση με ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν εικόνες δορυφόρου;

Η τεχνολογία της farmAIr προσφέρει μία εντελώς διαφορετική υπηρεσία από τις υπάρχουσες μεθόδους ανίχνευσης, οι οποίες, ουσιαστικά, κάνουν διάγνωση του ήδη ορατού προβλήματος. Συνεπώς, δεν δίνουν χρονικό περιθώριο αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα, με τους κλασικούς «Δείκτες Βλάστησης», όπως είναι ο NDVI, η ανίχνευση του στρες σε ένα φυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η φωτοσυνθετική δραστηριότητά του έχει μειωθεί δραστικά. Τότε, όμως, είναι πρακτικά αργά για προληπτική δράση.

Αντίθετα, η τεχνολογία της farmAIr, που ελέγχει τη μείωση ή τη διακοπή της διαπνοής των στοματίων των φύλλων, συνδυάζει θερμικές και ψηφιακές εικόνες τις οποίες αναλύει με τεχνητή νοημοσύνη, οπότε ο εντοπισμός του στρες μπορεί να γίνει σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ακόμα και όταν αυτό δεν είναι καν ορατό με γυμνό μάτι, εξασφαλίζοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης, καθώς και τη δραστική μείωση των εξόδων. Με άλλα λόγια, με την τεχνολογία της farmAIr και μία μικρή οικονομική επιβάρυνση, ο παραγωγός μπορεί να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο έως και το 60% των χρημάτων αντιμετώπισης ανά προβληματικό στρέμμα, ανάλογα πάντοτε με το είδος του στρες.  

Από τη στιγμή που η τεχνολογία σας θα διαπιστώσει στρες στο φυτό τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός;

Ο δικός μας ρόλος είναι να εντοπίσουμε έγκαιρα και έγκυρα ένα πρόβλημα που δεν είναι εμφανές στο μάτι. Μετά από την επεξεργασία των αεροφωτογραφιών από την τεχνητή νοημοσύνη και την έκδοση φωτογραφικής έκθεσης των πρέμνων που υπόκεινται σε στρες στην πλατφόρμα μας, ο παραγωγός θα προβεί σε μελέτη τους σε συνεργασία με τον γεωπόνο του, ώστε αυτός να αναγνωρίσει το είδος του στρες και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο θεραπείας. Θα έχει, έτσι, τη δυνατότητα να περιορίσει ή και να αντιμετωπίσει πλήρως την εξάπλωση των αβιοτικών ή βιοτικών παραγόντων που το προκαλούν, προτού να επηρεαστεί ο υπόλοιπος αμπελώνας και το κόστος αντιμετώπισης αυξηθεί σημαντικά. Εάν, για παράδειγμα, διαπιστωθεί πως το στρες οφείλεται σε ίσκα, το κλάδεμα των υγειών πρέμνων δεν πρέπει να εφαρμοσθεί με το ίδιο κλαδευτήρι που κλαδεύονται τα νοσούντα. Εάν το στρες οφείλεται σε ελλιπές ή υπερβολικό πότισμα θα πρέπει να ελεγχθεί το αρδευτικό σύστημα στο συγκεκριμένο σημείο κ.ο.κ. Πρόκειται, δηλαδή, ακόμα και για σχεδόν ανέξοδες πρακτικές, που χωρίς την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθούν.

 Η πλατφόρμα farmAIr συμβατή με κινητό, tablet και υπολογιστήPlatform.jpg

Σύμφωνα με τον ετήσιο κύκλο της αμπέλου πότε είναι κατά τη γνώμη σας η καλύτερη στιγμή να γίνει διάγνωση στο φυτό;

Όπως προαναφέραμε, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανίχνευση στρες σε κάθε πρέμνο είναι η ύπαρξη φύλλων. Έτσι, η υπηρεσία μας μπορεί να αξιοποιηθεί από τα μέσα Απριλίου μέχρι και πριν τον τρύγο. Η προτεινόμενη συχνότητα ανίχνευσης είναι περίπου μία φορά το μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα λέει η πλειονότητα των γεωπόνων, τρεις ανιχνεύσεις ανά οινοπαραγωγική περίοδο είναι συνήθως αρκετές για έναν αμπελώνα μέσων απαιτήσεων. Η πλατφόρμα της υπηρεσίας μας προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής του αριθμού των καλύψεων ανά έτος, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παραγωγού, τις ιδιαιτερότητες του αμπελώνα του ή και μέρους αυτού κ.λπ. Εντέλει, κατά την απόλυτη κρίση του παραγωγού και σύμφωνα με τις συστάσεις του γεωπόνου του.  

Ίσκα αμπέλου - farmAIr: Τεχνολογία Εντοπισμού

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχει ήδη εφαρμοστεί η τεχνολογία σας και με ποια αποτελέσματα;

Το καλοκαίρι του 2020 ξεκινήσαμε την εκπόνηση πιλοτικού προγράμματος σε αμπέλια συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων σε Κατερίνη, Κιλκίς και Γουμένισσα για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκβασή του, συνεχίσαμε τη συνεργασία και σε άλλες εκτάσεις της σχολής, πάντα στη Μακεδονία. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2020 ξεκινήσαμε συνεργασία με το Κτήμα Μουσών στην Άσκρη Βοιωτίας. Αρχικά με δοκιμαστικό έλεγχο σε προκαθορισμένο κομμάτι των αμπελώνων του, όπου ορισμένα φυτά είχαν εκουσίως υποστεί στρες, χωρίς ορατές ενδείξεις. Εφαρμόζοντας την τεχνολογία μας κατορθώσαμε να εντοπίσουμε με εξαιρετική ακρίβεια τα προβληματικά πρέμνα. Κατόπιν τούτων ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας που έφερε άψογα αποτελέσματα και συνεχίζεται και στην τρέχουσα αμπελουργική χρονιά.

Το Drone εν δράσει

Προτείνετε δύο διαφορετικά πακέτα της υπηρεσίας σας, την ολοκληρωμένη και την απλή διάγνωση. Σε τι διαφέρουν τα δύο πακέτα; Η διάγνωση είναι το ίδιο ακριβής και στις δύο περιπτώσεις;

Μέσα από την πλατφόρμα μας ο παραγωγός μπορεί να επιλέξει το χωράφι του πάνω στο χάρτη και να καθορίσει εάν επιθυμεί την υπηρεσία Ολοκληρωμένης Κάλυψης ή αυτήν της Απλής Διάγνωσης. Στην πρώτη περίπτωση η farmAIr αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία, συμπεριλαμβάνοντας και την εικονοληψία. Στη δεύτερη, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν η τεχνογνωσία και ο κατάλληλος εξοπλισμός, ο παραγωγός μπορεί να καλύψει ο ίδιος το χωράφι του και να ανεβάσει φωτογραφίες στο σύστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τότε να ακολουθήσει πιστά όλες τις προδιαγραφές. 

Στο πακέτο όπου προσφέρεται στον πελάτη η δυνατότητα να αναλάβει την αεροφωτογράφιση, με βάση δεδομένες τεχνικές προδιαγραφές, πόσο σίγουρο είναι πως έστω και με την τήρησή τους το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο ακριβές;

Σε περίπτωση που, όπως αναφέρετε, οι τεχνικές προδιαγραφές για την εικονοληψία ακολουθούνται πιστά το αποτέλεσμα θα είναι απόλυτα ακριβές και έγκυρο. Μιλάμε, δηλαδή, για χρήση φωτογραφικής μηχανής με δυνατότητα λήψεων θερμικών και ψηφιακών φωτογραφιών, συγκεκριμένο ύψος πτήσης του drone κ.λπ., που αναφέρονται ξεκάθαρα και επεξηγηματικά από εμάς. Η υπηρεσία Ολοκληρωμένης Κάλυψης προσφέρεται και με περιορισμό ελάχιστης έκτασης, ενώ μπορούμε να βοηθήσουμε παρέχοντας και κατά περίπτωση λύσεις.

https://www.savevintage2019.gr/mreportage/item/424-farmair-mia-texnologia-aixmis-ston-ampelona?fbclid=IwAR3tRaXbVwxoPdbZXR98SmMNfizxDy473STBwbns5TI4PytER08d14OdARA