AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | afides

Η μελίγκρα ή αλλιώς αφίδα είναι έντομο που προσβάλλει πολλά είδη φυτών που έχουμε στον κήπο. Περικυκλώνει τα στελέχη, τα φύλλα και τα άνθη των φυτών,  απομυζεί τους χυμούς τους και εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού καρουλιάζουν, παραμορφώνονται και μερικές φορές όταν η προσβολή είναι έντονη τα φυτά καλύπτονται με ένα κολλώδες στρώμα. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στα φυτά ευνοούν την εμφάνιση καπνιάς, μύκητες δηλαδή, που προκαλούν ένα μαύρο επίχρισμα πάνω στα φύλλα. Επίσης, οι αφίδες μεταφέρουν ιούς, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα φυτά. 

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | aphis spiraecola

Ευτυχώς, το περιβάλλον δεν ευνοεί πάντα την εμφάνισή τους. Εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη ή το φθινόπωρο, αν και βέβαια μπορεί να δράσει και το καλοκαίρι και μπορεί να δουλεύει με αργούς ρυθμούς και το χειμώνα.

Πολλές φορές οι αφίδες έχουν το ίδιο χρώμα με το φύλλο ή το βλαστό και δεν είναι εύκολα ορατές. Καλό θα είναι λοιπόν, να παρατηρείτε προσεκτικά τα φυτά σας για να προλάβετε το πρόβλημα στην αρχή και έτσι να το καταπολεμήσετε πιο εύκολα.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 61e279a841227ce65b6d16bdc469aa51 XL

Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης:

⦁ Διαλύστε 30 γραμμάρια τριμμένο πράσινο  σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και προσθέστε ένα κουταλάκι οινόπνευμα (για να μην σας αφρίσει). Ψεκάστε πολύ καλά το φυτό και στις κάτω επιφάνειες. 

⦁ Φυτέψτε σκόρδο, λεβάντα, θυμάρι, δενδρολίβανο, δυόσμο, μέντα,  ρίγανη  κοντά στα φυτά σας για να τα προφυλάσσουν από αφίδες.

⦁ Καλύψτε άνθη κατηφέ με ζεστό νερό, ρίξτε λίγο τριμμένο πράσινο σαπούνι και αφήστε το για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα  σουρώστε και ψεκάστε με το διάλυμα που θα προκύψει. Μπορείτε ακόμα πολύ απλά, να φυτέψετε κατηφέ ανάμεσα στα καλλωπιστικά σας. 

⦁ Αφαιρέστε τα έντομα με υγρό βαμβάκι ή πανί από τις κάτω επιφάνειες των φύλλων και τους προσβεβλημένους βλαστούς.  

⦁ Μία άλλη λύση είναι η χρήση βιολογικών σκευασμάτων που εμπεριέχουν φυσικούς εχθρούς της αφίδας οι οποίοι απελευθερώνονται και τις καταδιώκουν. Στη φύση υπάρχουν πολλοί φυσικοί εχθροί όπως είναι η ιδιαιτέρως αγαπητή στα παιδιά πασχαλίτσα. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από κάποιο φυτώριο ή να τα προσελκύσετε στο κήπο σας (π.χ φυτεύοντας μάραθο που είναι από τα αγαπημένα φυτά της πασχαλίτσας).  

⦁ Καταπολεμήστε τα μυρμήγκια! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το  ή  Aν ξαφνικά δείτε ασυνήθιστα πολλά μυρμήγκια πάνω σε ένα φυτό τότε σίγουρα υπάρχουν αφίδες. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος φυσικός σύμμαχος τους, γιατί τα μυρμήγκια τρέφονται με το μελίτωμα  που παράγουν οι αφίδες και τις προστατεύουν.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image 191 thumb large 2 thumb large

Καταπολεμούνται επίσης, με βιολογικά και συμβατικά εντομοκτόνα που θα βρείτε στο εμπόριο, όπως το βιολογικό εντομoκτόνο crypton ή το βιολογικό εντομoκτόνο-ακαρεοκτόνο spruzit. Τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων και ο θερινός πολτός μπορούν να έχουν άριστα αποτελέσματα στους κήπους. Επίσης, αποτελεσματικά είναι τα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα. Η εσχάτη λύση σε περίπτωση βαρείας προσβολής είναι η χορήγηση ισχυρών εντομοκτόνων με ριζοπότισμα ή ψεκασμό, αλλά κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται σε αστικούς κήπους (π.χ. οργανοφωσφορικά διασυστηματικά σκευάσματα). Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα των συσκευασιών.

https://www.antemisaris.gr/