Για εξαγωγή, αλλά και στην εσωτερική αγορά, που πήρε μπρος λόγω τουρισμού, πάνε τα πορτοκάλια Βαλέντσια.

Όλοι οι παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης, που παρατηρείται. Όπως μας είπαν αν υπήρχαν εργάτες, θα είχαν φύγει στην αγορά πολύ περισσότερες ποσότητες.

Καλές ροές στο εμπόριο, θα ήταν καλύτερες αν υπήρχαν περισσότεροι εργάτες γης

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας καλλιεργεί 100 στρέμματα με πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο:

«η χρονιά εξελίχτηκε καλά. Οι τιμές παραγωγού είναι σταθερά στα 25 με 30 λεπτά το κιλό, ενώ στις λαϊκές αγορές κάποιοι παραγωγοί πωλούν και λίγο παραπάνω και συγκεκριμένα έως 32 λεπτά το κιλό. Στα δέντρα δεν έχει μείνει πολύ προϊόν ακόμα. Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 20 και 25 Οκτωβρίου.

Πρόβλημα συνιστά για μας η έλλειψη εργατικού δυναμικού αυτή την περίοδο, καθώς έχουν φύγει πολλοί Πακιστανοί που μάζευαν πορτοκάλια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στην εκτέλεση παραγγελιών.

Πάντως η ζήτηση είναι καλή, τόσο για εξαγωγή, όσο και στην εσωτερική αγορά, που έχει ανεβάσει στροφές λόγω του τουρισιτκού ρεύματος.

Τα Βαλέντσια καταναλώνονται τώρα ως βρώσιμα, αλλά και για χυμό, ιδίως το καλοκαίρι. Μάλιστα η ζήτηση από μπαρ, αλυσίδες καφέ, εστιατόρια κι άλλες επιχειρήσεις εστίασης έχει ενταθεί σήμερα, λόγω του τουρισμού.

Ποιοτικά, τα πορτοκάλια που κόβονται σήμερα, είναι πολύ καλά».

Δεν λείπουν ποιοτικά προβλήματα στους καρπούς, λόγω του καύσωνα

Ο κ. Δημήτρης Μανιατάκος είναι παραγωγός πορτοκαλιών Βαλέντσια στην περιοχή της Γλυκόβρυσης Λακωνίας. Όπως μας είπε ο ίδιος, από την πλευρά του, έχει ολοκληρώσει την συγκομιδή του. Σύμφωνα με τον κ. Μανιατάκο: «οι τιμές σήμερα κυμαίνονται πέριξ των 25 με 30 λεπτά το κιλό. Υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης, που είναι σε έλλειψη. Αν υπήρχαν αρκετοί εργάτες, θα είχαν φύγει ακόμα 5.000 τόνοι πορτοκάλι αυτή την περίοδο, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη. Το κακό είναι ότι οι τελευταίοι καύσωνες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους καρπούς που είναι πάνω στα δέντρα».

Μπίκας Αλέξανδρος | Agrotypos

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Έως 32 λεπτά στον παραγωγό για τα εναπομείναντα Βαλέντσια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA