AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | kthnotrofoi

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εκφράζει την ανησυχία της για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και ζητά από τους αρμόδιους φορείς να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε αυτές, καθώς και να βρεθούν πόροι ώστε το ΥΠΑΑΤ να χρηματοδοτήσει επιτέλους το σύστημα ARTEMIS PLUS του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ένα σύστημα που θα βάλει ολοκληρωτικά τέλος στις ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος προστατεύοντας έτσι τον Έλληνα κτηνοτρόφο και το εμβληματικό μας προϊόν, τη Φέτα.


Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Γκουρομπίνος, ζητάμε την άμεση εξόφληση όσων κτηνοτρόφων δεν πήραν την ενίσχυση 2%, καθώς και όποιες άλλες εκκρεμότητες υπάρχουν όπως η συνδεδεμένη.
Θέλουμε επίσης να τονίσουμε πως έχει αργήσει χαρακτηριστικά και υπέρ το δέον η δεύτερη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, την οποία οι κτηνοτρόφοι την έχουμε απόλυτη ανάγκη, αλλά και η Ομοσπονδία είχε αιτηθεί να είναι πραγματική ενίσχυση (150 εκατομμύρια ευρώ) και όχι παρωδία.
Θέλουμε τα χρήματα άμεσα ώστε να προμηθευτούμε ζωοτροφές όσο το δυνατόν πιο φθηνές μιας και είναι τώρα η περίοδος συγκομιδής, ακόμη και μία μέρα διαφορά έχει σημασία.

Θα θέλαμε δε να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους μας κτηνοτρόφους να μην υπογράφουν συμβόλαια για τη νέα γαλακτική περίοδο χωρίς να αναγράφεται συγκεκριμένη τιμή σε αυτά, καθώς και να κάνουν έρευνα αγοράς για τις ζωοτροφές.
Βεβαίως δεν ξεχνάμε τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και υπενθυμίζουμε στον υπουργό πως είχε δεσμευτεί για ενίσχυση αυτής της πολύ σημαντικής ομάδας του κλάδου μας, οι κτηνοτρόφοι της οποίας αποτελούν θεματοφύλακες των παραδόσεών μας και πραγματικούς φύλακες της υπαίθρου.

Πλησιάζει η περίοδος που θα αρχίσουν οι επιστροφές των μετακινούμενων κτηνοτρόφων από τα βουνά και ακόμη δεν είδαμε τίποτα από τον υπουργό.
Ζητάμε ο νόμος 4251/14 περί απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών και ο οποίος έληξε στις 30/6/2022 να πάρει παράταση, ώστε να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι στην εύρεση εργατών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των βιολογικών ζητάμε να βρεθούν πόροι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι.
Και τελειώνοντας θα θέλαμε να θίξουμε ένα θέμα για πρώτη φορά και αυτό είναι η σύνταξη ΟΓΑ.

Δεν είναι δυνατόν να ακούμε καθημερινά για αύξηση κατώτατου μισθού και στις άλλες συντάξεις και η σύνταξη του ΟΓΑ να βρίσκεται στα 360 ευρώ.
Το θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό για τον κτηνοτρόφο να ανταμείβεται με ένα τόσο μικρό ποσό μετά από όσα έχει προσφέρει στη χώρα.
Πρέπει κάποτε οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μας να τύχουν του σεβασμού και της αντιμετώπισης που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί μας στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Θυμίζουμε ότι δηλώσεις για το θέμα είχε κάνει στη Θεσσαλία τηλεόραση ο πρόεδρος της Ομ. Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας μιλώντας για Ιταλικό πρόβειο γάλα που εισάγεται νκαι βαφτίζεται ελληνικό από γαλακτοκομικές και τυροκομικές μονάδες για την παρασκευή φέτας, γεγονός που είναι παράνομο και είχε ζητήσει περισσότερους ελέγχους, καθώς με τον τρόπο αυτό ασκούνται πιέσεις προς τους κτηνοτρόφους για τη μείωση της τιμής στο γάλα Δείτε το βίντεο:

πηγή: https://www.thessaliatv.gr/news/128916/ktinotrofoi-thessalias-na-mpei-telos-stis-ellinopoiiseis-galaktos-binteo/

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image 1